ЗлободневноРегионалниСамоков

Община Самоков ще тегли 700 хил. лв за саниране на общежитието в Спортното училище

„Самоков 365“

На януарската сесия Общински съвет – Самоков гласува да се изтегли заем в размер на 696 107 лв. с ДДС за саниране на общежитието в двора на СУ „Никола Велчев“. Решението е на база на изготвена докладна записка на кмета Георгиев, в която е посочено, че заемът е дългосрочен и ще бъде обезпечен с учредяване на залог върху настоящи и бъдещи вземания от собствените приходи на община Самоков. Срокът за погасяване е 7 години, лихвата варира от 3,5% до 4%, в зависимост от кредитната институция, плюс още 3% годишно при просрочие на главницата.

Припомняме, че част от помещенията в общежитието – тези на партера, първия и втори етаж са пригодени за нуждите на учениците от училището. На четвъртия етаж има обитаеми общински жилища. През 2018 година част от сградата бе отдадена под наем на самоковската фирма „Си Комерсиал 7“ ЕООД за настаняване на работници. Става въпрос за седем тристайни, един двустаен и три едностайни апартамента, които заедно със съществуващите складови помещения, канцелария и коридор са изцяло обновени. Те бяха отдадени под наем на дружеството след конкурс, проведен съгласно решение на ОбС – Самоков. Основната идея бе да се ползват като вид социална придобивка за работниците в изпълнение на сключения с Общината договор.

Според думите на кмета към момента в общежитието има настанени 3-4 семейства, които плащат по около 100 лв. месечно, а 7-8 апартамента са свободни. Предстои отдаване под наем на жилища и на друга частна фирма, за ползване от техни работници. Смесеният характер на ползването на сградата е пречка да се кандидатства за финансиране по каквато и да било Европейска програма, заяви кметът. Георгиев уточни, че първото основание е да няма частна собственост, да няма различен вид собственици, защото след това се измерват ползите и ефекта от санирането. Според него, се налага тегленето на заем, за да се санира цялата сграда и да се направи ремонт на покрива. Георгиев отново изтъкна, че два етажа са дадени на училището, един е даден на фирма, третият за социални жилища, което пречи да се кандидатства за финансиране по програма. За тегленето на заема единодушно гласуваха всички присъстващи 26 общински съветника.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close