ОбществоРегионалниСамоков

Община Самоков ще получи финансиране по проект „Красива България” за изграждане на достъпна среда

„Самоков 365”

Община Самоков е част от одобрените от Управителния съвет на „Красива България” 15 проектни предложения на общини за осигуряване на достъпна среда на обществени сгради. Това стана ясно на 31 юли на провелото се заседание в Министерство на труда и социалната политика.

Предвижда се изграждането на рампи, асансьори, подемни платформи, помещения за общо ползване и санитарно – хигиенни възли, достъпни входни и комуникационни пространства. Наред с нашата община са одобрени още общините Белослав, Ботевград, Бургас, Враца, Вълчедръм, Вълчи дол, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Етрополе, Пловдив, Правец, Самуил, Сапарева баня и Троян. 7 от обектите са в сферата на социалните услуги, 3 са в областта на здравеопазването, 4 са свързани с образование и обществено-административно обслужване и 1 е за култура.

Общата стойност на одобрените проекти е 1 484 855 лева. От тях 1 242 847 лева се осигуряват по проект “Красива България”, останалите 242 008 лева са съфинансиране от страна на кандидатите. Очакванията са с реализацията им да се осигурят работни места в строителството за поне 100 човека, от които минимум 40 да са регистрирани в бюрата по труда безработни.

Проект ”Красива България” проведе извънредна кампания за набиране на проектни предложения в периода 20 юни – 19 юли. Общият брой на изпълняваните обекти през настоящата година е 66. От тях 51 са по традиционните мерки и 15 по мярката за достъпна среда. В резултат на изпълнението им през 2019 г. ще се осигури заетост за над 800 човека, от които поне 320 са безработни.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close