ОбществоРегионални

Община Самоков със сертификат за антикорупция

Самоков 365

Община Самоков получи сертификат за антикорупция ISO 37 001. Той беше връчен в сряда /18-ти септември/ на общинското ръководство от представителите на сертифициращата фирма – TUV NORD. В Самоков дойдоха управителят Стоян Йотов  и неговият колега Данчо Данчев с подробни разяснения за присъстващите. Става въпрос за правила, които общинските служители от всички нива и дирекции трябва да спазват. „Главният смисъл на системите за управление е до подпомогнат мениджмънта в определени сфери” – споделиха специалистите от немския концерн, извършващ проверки, надзори и сертификация.

Стоян Йотов коментира, че стандартизирането не е универсално средство, но е мощен инструмент. Инструмент, с който организациите и общините имат възможност да неутрализират негативни явления, каквото е корупцията в нашето общество. Предназначен е да ръководи, открива и реагира на възможни рискови подкупи. Самоков е първата община в страната със сертификат ISO 37 001. С такъв вече се е сдобила Областната администрация на Софийска област, уточниха от  TUV NORD.

Съгласно приетите правила ръководството на Общината се ангажира да не толерира даване или получаване на неправомерни парични или други стимули при осъществяване на дейностите по предоставяне административни услуги на клиентите, както и всяка друга неподходяща практика, която може да повлияе по негативен начин върху поведението на дадено лице при изпълнение на неговото професионално или обществено задължение. При нарушения на законите за борба с подкупите, физическите лица подлежат на граждански и наказателни санкции, съгласно приложимите нормативни актове.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close