ОбществоРегионалниСамоков

Община Самоков се представи на престижно туристическо изложение в Берлин

„Самоков 365“

Приключи успешното участие на България и Министерство на туризма в най-голямото в света и престижно туристическо изложение – Internationale Tourismus Börse /ITB/ – Берлин, Германия, което се проведе в периода 06-09.03.2023 година. През последните три години изложението се провеждаше само в дигитален формат заради пандемията, а от тази ITB се завърна в нов формат, предназначен само за професионалисти в туристическата индустрия.

България се представи с един от най-добрите си досега национални щандове – с най-модерна до момента визия по всеобщата оценка на бизнеса, разположен на изключително комуникативно място в една от общо 35-те палати на „Мессе Берлин“. Въпреки участието на огромен брой изложители, българският щанд бе в съседство със страната партньор на това изложение – Грузия, която организира встъпителната гала вечер; бе непосредствено до щанда на Полша, която е един от топ приоритетните ни пазари в туризма и в една изложбена палата заедно с домакина Берлин.

Пътуването се завръща, светът се обединява за мир чрез туризма, да превърнем кризата във възможност – това бяха част от посланията на генералния секретар на СОТ към участниците в изложението. Зураб Пололикашвили съобщи, че до края на годината в Световната организация по туризъм към ООН очакват пълно възстановяване от пандемията с прогнозни нива 80-95% до края на 2023 г.

Българският щанд, подготвен от Министерството на туризма на площ от 500 кв. м, бе разположен в новата зала Hub 27 на изложбения конгресен център Berlin Expo Center. На него 44 български туристически фирми и общински администрации имаха възможност да осъществят контакти и да проведат бизнес срещите си в приветлива работна среда.

Община Самоков, представена от зам.-кмета Люба Кленова и Иванка Вукова, мениджър ТИЦ, взе участие и представи възможностите на района като целогодишна туристическа дестинация. Други представени общини бяха Пловдив, Силистра, Стара Загора, Велико Търново, Варна и Банско.

На щанда освен дигиталните подвижни екрани и големите рекламни визии на дестинация България, представящи неповторимата и разнообразна българска природа, имаше възможност да се осъществи виртуална разходка, бе разположен бар за кафе, а в следобедите България бе професионално представена с висококачествени български вина, които гостите можеха да опитат на специално организираните винени дегустации. Част от усещането за България създаде и световноизвестният джаз музикант Владимир Кърпаров, носител на многобройни награди, който от две десетилетия е част от мултикултурната артистична джаз сцена на Берлин. Далеч от родината си, където си партнира с редица известни музиканти, той превръща българската народна музика в съществена съставка от импровизациите си и в своя запазена марка. Това дискретно бе представено на българския щанд, както и по време на българското участие в традиционния Дунавски салон в представителството на Баден-Вюртемберг в Берлин, във втората вечер от изложението.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close