Регионални

Община Самоков продължава да си иска имотите от военните

Анна Манова

Община Самоков продължава да прави постъпки за взимането на имотите си от Министерство на отбраната, намиращи се на територията й. Става въпрос за ДНА и двете поделения.

В началото на седмицата /06.02/  кметът Георгиев подчерта, че от общината не са се отказали да действат по въпроса с имотите на военните. Подготвени са нови писма до Министерство на отбраната и Президентството с искане за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на дома на армията. Същото се касае и за двете поделения в Самоков.

Припомняме, че това са поредни действия в тази насока. По отношение на ДНА бяха писани многократно писма, като въпросът беше отнесен и до Областния управител на София обл. Росица Иванова. Тогава беше изпратено от Иванова положително становище до Министерство на отбраната. Искането за връщане на дома на армията беше подкрепено от директорите на всички училища и председателите на читалищата в града. Един от основните мотиви тогава и сега е, че салонът спокойно може да се използва от учениците и децата на града. Що се отнася до поделенията – за тях се прокрадна слухът, че ще бъдат използвани за бежански лагери. Това доведе до гражданско недоволство и протест. Получен отговор от тогавашния вътрешен министър Бъчварова, в който се казваше, че огледи са правени, но настаняване не се предвижда, тушира страстите. Още преди време кметът Владимир Георгиев подчерта, че Общината има ресурс да стопанисва изисканите обекти.

„Бяха проведени търгове за имотите на Министерство на отбраната, които се проведоха около президентските избори. Но нещата не се случиха. И това ще ни даде основание да си ги искаме пак”, сподели Георгиев.

Междувременно ДНА вече има нов началник от този месец и това е Моника Милушева. А двете поделения са в запустял вид. В следствие на предстоящите парламентарни избори и новите назначения от служебния кабинет, от 8 февруари вече има нов областен управител на София обл. – София Торолова.  Дано с настъпилите промени и новите назначения сега и след 26 март има развитие по темата с имотите на Министерство на отбраната, намиращи се в Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close