ОбществоРегионалниСамоков

Община Самоков получи сградата за изграждане на приют за бездомни кучета

„Самоков 365“

Ще има ли най-накрая приют за бездомни животни в Община Самоков? Този въпрос бе задаван многокрано през последните няколко години от голяма част от самоковци. Бяха организирани протести. Бяха подавани сигнали от страна на природозащитници до институциите за проявяване на нехуманно отношение и тровене на бездомните животни, както и за затварянето им в клетки с цел кастрация.

Добрата новина дойде в средата на ноември. Община Самоков получи сградата за изграждане на приют за бездомни кучета. С решение на Министерски съвет от 12 ноември, имотът и сградата в бившия стопански двор на с. Продановци, се предоставя за стопанисване от Община Самоков.

Имотът беше собственост на Министерство на земеделието, храните и горите – Българска агенция по безопасност на храните. Община Самоков заяви желание да стопанисва имота, с намерението там да изгради приют за бездомни кучета, още през 2017. От юни 2019 преписката бе в Министерство на регионалното развитие. С настояване на кмета и със съдействието на областния управител на Софийска област преди около месец, преписката придвижена и миналата седмица бе разгледана на МС и искането уважено. Предстои сключване на договор между Областна управа и Община Самоков за безвъзмездно прехвърляне на имота.

Община Самоков ежегодно заделя средства в бюджета за ремонт на сградата, за да има готовност да направи приюта, след прехвърлянето. Сградата е едноетажна с голям двор и е много подходяща за изграждане на приют за бездомни кучета.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close