ОбществоРегионалниСамоков

Община Самоков иска да закупи два имота в горното поделение за над 4,6 млн. лв.

Анна Манова

На 23 юли 20 г. /четвъртък/ в сградата на Община Самоков се проведе публично обсъждане за поемане на дългосрочен дълг от страна на общината за придобиване на земя. Става въпрос за закупуване на два терена от бившото горно поделение по посока на Боровец. Максималният размер на дълга е на стойност 4 642 680 лв., със срок на погасяване от 10 години  и при лихва до 3,5%.

Обсъждането беше отворено за всички желаещи да изразят мнение по темата, да зададат своите въпроси и предложения. На срещата присъстваха кметът Владимир Георгиев и зам.- кметът Сия Шехтанова. През годините са правени опити терените, които са собственост на Министерство на отбраната, да бъдат предоставени на Общината. Сега желанието на местната управа е да закупи част от парцела на горното поделение. В началото горното поделение е било едно цяло, в момента е разделено на пет парцела. Няколко пъти Агенцията към Министерство на отбраната ги пуска на търг. След като той не е реализиран цената е намалена. Не е била одобрена и процедурата те да бъдат предоставени безвъзмездно, както е правено в много други общини, с много други терени. Ето защо като мотив кметът обясни, че в такъв случай по-добрият вариант е Общината да участва в търговете. Сега два от терените в горното поделение са обявени за публична продан.  Единият е около 118 дка с 22 сгради в него, а вторият – 86 дка и разполага с 12 сгради. Цената на квадратен метър на първия терен е 26 лв., а на другия – 19 лв.

„Става въпрос за 200 дка, които граничат със жилищните квартали в южната част на града. Това ще бъде една добра инвестиция, а средствата са за закупуване на земя. Проектът е свързан с устройствения план на града. Търсенето на имоти в Самоков е голямо, но няма налични парцели за жилищно строителство на територията на града. Не можем да бъдем в позиция на изчакване и да не участваме в подобен търг”, обоснова се кметът Георгиев.

Зам.- кметът Сия Шехтанова допълни, че срокът за погасяване е 120 месеца, а максималният размер на лихвата 3,5%.  Като се предвижда и гратисен период от две години, в които да бъде направен ПУП и да бъдат продавани жилищата. А с приходите от продажбите ще бъде изплащан кредитът. За изтегляне на кредита Общината няма да се наложи да ипотекира имущество, той ще бъде гарантиран със собствени средства. Кметът подчерта, че очаква добри и изгодни условия от страна на банките.

Дебати предизвика именно въпросът със собствеността и защо в едни общини военните имоти са предоставени безвъзмездно, а спрямо други държавата упражнява рекет. Еднозначен отговор не бе получен, хипотезата е, че тук тези имоти са апетитни и на възлова позиция, а именно в близост до курорта Боровец и столицата. В хода на разговорите стана ясно също, че не са водени преговори с министър Каракачанов по темата. От страна на присъстващите бе повдигнат въпросът дали кредитът ще се вземе от данъците и бе изразено опасението, относно тяхното повишаване. Стана ясно, че бюджетът на Общината няма да бъде ощетен, а гратисният период от две години е точно в тази насока – да се продадат част от жилищата.

Друг от задаваните въпроси бе какво точно е инвестиционното намерение от страна на Община Самоков и дали се предвиждат комунални обекти, инфраструктура и други. Отговорът от страна на кмета бе, че няма как общината да проектира нещо, което не е нейна собственост. Гражданите питаха също кой ще има интерес да се възползва от закупуването на имоти и не е ли по-добре да се помисли за икономиката и създаването на повече работни места. Тук бе пояснено, че не е удачно именно там да се оформи индустриална зона, а общината разполага с достатъчно терени за задоволяване на подобно инвестиционно намерение.

За част от присъстващите идеята военните имоти да станат общински е много добра, а сумата за кредита – разумна. За други – това е разход, който не е е ясно как ще бъде възвърнат, още повече че върху него ще тече лихва и най-разумното е тези имоти да бъдат дадени на общината не срещу кредит, а безвъзмездно, каквато практика има в други общини. В едномесечен срок всеки, който има отношение по темата може да входира в деловодството на Общината своето писмено становище, след което следва обсъждане и гласуване на ОбС.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close