Спорт

Община Самоков беше домакин на Държавното първенство по биатлон.

nessi2Христиана Видинова

Състезателите на самоковския клуб по биатлон „Рилски спортист“ спечелиха само два комплекта бронзови отличия от надпреварите на Държавното първенство – в щафетите при момчета старша и девойки младша възраст. Ето и позициите им в отделните групи и дисциплини:

юноши мл. в., 6 км спринт – Мартин Тонкин, Нотис Биков и Георги Иванов заеха последните три места – от 15-то до 17-то. При момчета старша възраст 4,5 км спринт най-предно класиране записа 8-мо място. 6-та, 7-ма и 8-ма при девойки младша възраст, спринт 4,5 км са Симона Ковачка, Стоянка Витанова и Мартина Попова. При момичета старша възраст, спринт на 3,6 на 16-то и 17-то място са Радка Шукадарова и Александра Георгиева. Самоковските юноши младша възраст заеха последните три места в преследването на 7,5 км. Здравко Тенев е 8-ми при момчета старша възраст в дисциплината на 4,8 км. Симона Ковачка и Мартина Попова са 6-та и 7-ма на 6 км. Радка Шукадарова е 13-та в тази дисциплина на трасето с дължина 4 км. В индивидуалната дисциплина Тонкин и Иванов са в дъното на класирането за юноши. Момчетата са от 9-та до 11-та позиция. Симона Ковачка е 6-та, останалите възпитанички на самоковската таблица са от 8-мо до 11-то място. Момичетата от „Рилски спортист“ не стартираха. В щафетите: лидери при юношите и момчетата са състезателите на Сапарева баня, Рилски спортист е 5-ти при юноши и 3-ти при момчета. Аякс – Троян оглави подреждането при девойки, с 5 секунди закъснение девойките на Самоков са 3-ти. Момичетата старша възраст на Ихтиман – Бодрова са 1-ви, Рилски – 5-ти. Ръководител на състезанието, провело си при непрекъснат снеговалеж и трудни атмосферни условия, бе вицесветовният шампион за младежи Кирил Василев. Надпреварите на шампионата уважи с присъствието си и председателят на БФБиатлон – Катя Дафовска – най-успялата българска биатлонистка, спечелила олимпийска титла, европейска титла, както и два бронзови медала от световни първенства. На писта Бистрица в Боровец бе и Павлина Филипова – меделаст от ЗОИ, Световни и Европейски първенства.

 

Екипът на „Самоков 365” този път реши да се допита до една от най–талантливите състезателки на СК”Сапарева баня”, а именно Ванеса Емилова, която прибра 3 медала от състезанието – 2 златни и 1 бронз.

 

Здравей, Ванеса, имаше ли много конкуренция на състезанието?

 

Нямаше кой знае колко силна конкуренция.

Доволна ли си от себе си?

 

Доволна съм от мен и моите класирания, но винаги може и повече. В стрелбата не мога да искам много от мен, тъй като този сезон съм стреляла само 3 пъти.

 

Метереологичните условия оказаха ли влияние върху стрелбата ти и в карането?

В стелбата не ми вървеше изобщо, поради метереологичните условия. Ако не уцелиш 5 от 5, най-слабият може да те измести от стълбичката, но и голяма роля играе късметът. Най-вече мъглата, снегът и вятърът ми попречиха на стрелбата, отколкото на карането.

Беше ли ти трудно?

Нормално е да ми е било трудно в такова време, но все пак се справих и съм доволна.

Тъй като знаем, че си в националния отбор по ски бягане, предстоят ли ти лагери някъде, къде, кога и колко време ще си там?

Лагерите засега приключиха. Следващият е чак юни месец, но не знаем все още къде ще бъде подготовката ни.

Къде ти предстоят състезания?

Предстоят ми още два важни старта в ски бягането, а именно днес на държавното първенство в Боровец и в Румъния на Балканската купа, която ще се проведе на 22 и 23 март.

Какви са очакванията ти?

Очаквам на Боровец да се справя добре и да успея да взема златото, а колкото до Румъния не са кой знае какви, но отиваме там с надеждата за добро класиране. За мен е важно да направя всичко по силите си, пък останалото зависи от това каква конкуренция ще срещна.

И като за финал – ски бягането и биатлонът за теб са…?

… начин на живот!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close