ЗлободневноКултураОбществоСамоков

Общината ще търси партньорство със СБХ за възобновяване на дейността на Графичната база

Анна Манова

Община Самоков ще търси партньорство със Съюза на българските художници за възобновяване на дейността на Графичната база в града. Това стана ясно на среща, състояла се в края на месец септември /28.09/ между председателя на СБХ Любен Генов, Антон Стойков – член на УС на СБХ и кмета Владимир Георгиев в Самоков.

От 2017 година Графичната база в града не функционира. Една от главните причини е напускането на дотогавашния печатар, който отговаряше за стопанисването, поддържането и развиването на дейността й. Методически базата е към СБХ, а земята е общинска. През годините двете институции са поддържали добра комуникация. В момента Графичната база е под ключ и е обрасла в тръни и високи треви. Дори при добро желание от страна на Общината да почисти дворното пространство, това е неизпълнима задача, защото ключът се съхранява от Съюза на българските художници.

По думите на Гено Генев – дългогодишен ръководител на екипа на базата и е в нея от самото й създаване, СБХ не проявяват необходимата загриженост и отношение. Основното му притеснение е, че ако веднъж се прекъсне една нишка, после много трудно се завързва отново, а примерите в тази насока са многобройни. Самият той е водил разговори с представители на СБХ и е търсил за съдействие кмета на Община Самоков. Основното желание от страна на Гено Генев и кмета Владимир Георгиев е да се осъществи приемственост между поколенията и Графичната база да бъде част от културния пулс на града. Тя да бъде отворена за посетители, да се извършва дейност в нея.

През базата са преминали множество български и чуждестранни художници, правени са хиляди графики. Осъществявали са се пленери. Освен това благодарение на участието си в различни проекти през годините тя не е била в тежест на СБХ, защото се е самоиздържала. Основната цел на съществуването на Графичната база в Самоков е утвърждаването й като културно средище, разширяването на кръга на художниците, които работят в нея, поддържане на културен обмен на национално и международно ниво. Както и да създава архив от графики, да провежда демонстрации, представяния и обучение. И не на последно място – осъществяване на приемственост и запазване на дългогодишната традиция. Такава е надеждата на местното ръководство, което подготвя писмо за партньорство със СБХ във връзка с отварянето отново на врати на Графичната база в Самоков. Каква ще е съдбата й ще се реши на предстоящия Управителен съвет на СБХ.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close