ОбществоРегионални

Общината ще ползва още един електроавтомобил

Самоков 365

На община Самоков беше предоставен електроавтомобил за ползване за срок от един месец. Автомобилът се предоставя от „Рено Нисан” – България ЕАД, които са партньори на наградите за „Екообщина”. Като част от  наградата на френското посолство „Екообщина”, фирмата дистрибутор на електромобили за страната, предоставя под формата на тест драйв последния модел екоавтомобили „Рено”.

Припомняме, че нашата община спечели наградата през 2017 в категория „Устойчива градска мобилност”. Автомобилът, който е предоставен за едномесечно ползване е сходен с единия от закупените от Община Самоков по проект, финансиран от МОСВ, но за разлика от същия автомобил,  този има двойно по-голяма батерия и с едно зареждане може да измине два пъти повече разстояние.  Екоавтомобилите са бъдещето в използване на моторните превозни средства за икономичен и екологосъобразен  транспорт.

За съжаление все още не  много популярен в България и по тази причина има неудобства най-вече от страна на липса на станции за зареждане и продажната цена на автомобила. От друга страна собственикът на електроавтомобили ползва данъчни облекчения.  Целта на подобни инициативи е да насърчат използването на този вид транспорт и респективно за опазване екологията и за чиста градска среда.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close