Общество

Общината си иска ДНА, има ресурс да го стопанисва

„Самоков 365”

дна 2Община Самоков подготви и изпрати писмо до министърпредседателя и до Mинистерство на отбраната с искане за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на дома на армията.

 

ДНА представлява административна сграда, предназначена за култура и изкуство, но от години възможностите й не се използват в тази насока. Основно функционира административният блок, като залите за репетиции и салонът не се използват от години. Самоковци често са се вълнуали от съдбата на тази сграда, разположена в центъра на града, нейната експлоатация, собственост и евентуално бъдещо развитие. Истината е, че поделенията, заедно с ДНА, са собственост на Министерство на отбраната, което до този момент отговаря за тях. За съжаление обаче от доста години насам сградата стои пуста, като не се използва нейният капацитет и първоначален замисъл.

 

През 1971 година в Самоков военните поделения се разрастват, в града пристигат множество военослужещи от цялата страна, съпроводени от техните семейства. По това време за военен клуб е пригодена сграда, която предвид новите обстоятелства, се оказва малка за нуждите. По молба на военните офицери Министерство на отбраната решава, че е необходимо да бъде построена нова сграда, която да е разположена на централно място в града. И така 5 години по-късно, през 1976 г., сградата вече е факт. Откриването на сградата на ДНА е съпроводено с тържествен ритуал и голям концерт. То може да се похвали с въртяща се сцена, репетиционни и лекционни зали, както и обширна библиотека. Формирани са множество творчески колективи. Дадено му е едно добро бъдеще. На сцената му често са се изявяваха мажоретните състави на града, провеждаха се концерти, играеха се постановки. Кипеше творчески ентусиазъм и живот. За най-голямо съжаление днес говорим и за двете неща в минало време.

 

ДНА (2)Община Самоков неколкократно прави опити за връщане на собствеността на дома на армията на града. Още през 2012 община Самоков, чрез областния управител на Софийска област, започна процедура за безвъзмездно прехвърляне на сградата на ДНА, като за целта беше прието решение на ОбС и беше изпратено писмо до областния управител. Той от своя страна изпрати положително становище до Министерство на отбраната.

 

За съжаление до момента, въпреки че са изпращани многократно всички необходими материали до всички отговорни институции, няма становище по въпроса.

 

С изпратеното настоящо писмо се акцентира на факта, че културният календар на община Самоков е изключително богат и масови прояви се провеждат по всяко време на годината. Ето защо има сериозна потребност от наличието на салон със сцена и голям капацитет места, какъвто има в Дома на армията. От друга страна на територията на град Самоков функционират четири читалища, като две от тях – „Любословие” и „Младост” не разполагат със собствена база и нямат подходящи условия за развиване на дейността. Много от читалищата по селата са заявили желание да представят своите продукции пред самоковската публика, да участват в общоградски мероприятия. От друга страна най-голямата община в Софийска област има добре развита мрежа от училища и детски заведения, като имаме също няколко младежки организации, които също желаят активно да се включат в културния живот на града. За общината една подобна база дава голяма възможност за предоставяне на помещения на училищни и творчески колективи за развиване на културна дейност и подготовка на изяви, а салонът има възможност да се ползва за големи училищни, младежки, детски, читалищни и др. тържества и изяви. В настоящето писмо се подчертава, че община Самоков е финансово стабилна и може да поеме издръжката на сградата изцяло със собствени средства. От друга страна капацитетът може да бъде максимално оползотворен от творческите колективи и от организираните масови събития. Предвид, че Министерство на отбраната прие Стратегия за освобождаване от имоти с отпаднала необходимост, общинското ръководство счита, че тази сграда ще може да се превърне в един мултифункционален дом на културата. Писмото е подкрепено от директорите на училища и детски градини и от председателите на читалищата в Самоков.

 

Остава да чакаме развръзка по темата, за да проследим дали ДНА ще има възможността да върне предишната си слава, да се използва напълно капацитета и, или след време всички ще цъкаме с език и ще бъдем свидетели на разруха поради немарливост и липса на отношение.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close