ОбществоРегионални

Общината кандидатства с Образописовата къща по проект за трансгранично сътрудничество

Самоков 365

От години Образописовата къща е в списъка на чакащите за реставрация обекти. Известната малка фамилна къща в Самоков побира в себе си цялата българска история от Освобождението насам. Разказът за нея започва със семейството на Иван Иконописец – автор на първия български портрет. В къщата живее и синът му – Никола Образописов – един от основателите на Самоковската художествена школа. Икони и стенописи на Никола Образописов украсяват стените на някои от най-пищните църкви и манастири на Балканите. Той е автор и на притвора на църквата на Рилския манастир.

Майсторът от Самоков изписва стените на дома си и го превръща в един от най-ценните експонати на родното възрожденско изкуство. Днес паметникът на културата е разбит и оставен на произвола на времето. Има реален шанс обаче това да се промени. На състоялото се днес мартенско заседание общинските съветници дадоха своето принципно съгласие община Самоков да кандидатства за външно финансиране с проект: „Посланието на иконите от древността през погледа на съвремието” по Програма за трансгранично сътрудничество България-Сърбия. По време на разискванията, кметът Вл. Георгиев поясни, че до момента има подписано споразумение за сътрудничество с община Лесковац. „Длъжници сме пред Никола Образописов” – коментира той.

Общински съвет- Самоков гарантира готовността на Общината, в случай на одобрение на проекта, да осигури временно средства от собствени/трети източници до възстановяването на разходите им от Програмата. Кандидатстването е първата стъпка към възраждането на емблематичната за Самоков сграда. Най-накрая има програма, по която да се случи това. Остава само да видим дали финансиращият орган ще одобри проекта, което ще стане ясно на по-късен етап.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close