Общество

Обществен борд: реакции – Бойко Хаджийски, юрист

boyko hadjiiskiПризнавам си, че идеята за такъв Обществен борд e изненадваща, като се има предвид апатията, в която живее много голяма част от населението на общината, но ми допадна, защото дълбоко вярвам в принципите на демокрацията и правото на хората свободно да решават в каква посока да се развива животът им. Крайно време е хората в Самоков да разберат, че те са тези, които дават или отнемат властта и те са тези, които могат да решат проблемите, за които безуспешно се обръщат към временно властимащите.

Не се съмнявам, че идеята за борда е родена от осъзнаването на факта, че Общинският съвет, избран именно, за да представлява хората и да се съобразява с тяхното мнение, прави точно обратното. На практика един такъв борд би трябвало да бъде авторитетен коректив на действията на местната власт, успешно и с удоволствие вписала се в модела „Кой?”, и да бъде опозицията, която вече 20 години липсва в Самоков.

За да бъде той успешен, в него би трябвало да се включат хора с авторитет и собствено мнение, които нямат икономическа зависимост или връзка с Общината. В противен случай това ще е просто един придатък на Общинския съвет, който ще подмени гласа на хората, а целта е точно обратната.

Тези хора трябва да могат да мислят стратегически и да дават идеите за развитие на Общината за 20 години напред, които идеи да са различни от водопади, воденици, паметници, садене на цветя и масово хороводене, както и да имат виждания за развитието на други отрасли, освен строителството и депонирането на отпадъци.

Тези хора трябва задължително да са надраснали провинциалния си синдром и да знаят, че по света има както по-големи, така и по-хубави, и по-подредени места от Самоков, но въпреки това да го обичат повече от всички тях и да искат да го наредят и него в този списък.

Дали има такива хора? И дали временно властимащите ще се вслушват в гласа на този борд?

Отговорите предстои да научим. Доста противоречивият опит с т.нар. Алтернативен общински съвет не ме кара да бъда твърде голям оптимист.

Но! Оптимизмът никога не бива да ни напуска, въпреки, че сме израстнали в Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close