Слайд категория

Обучение в холандски университет? Защо пък не?

PTGИзминалата седмица протече доста емоционално за учениците и преподавателите в ПТГ „Никола Вапцаров”. Причината се оказа посещението на Милена Крумова и Марика Василева от „UNIversity For You(UNIFY) в училището. Във вторник те презентираха дейността на някои от най-големите висши учебни заведения в Холандия, които са държавни. Другото интересно съвпадение, което беше и поводът за визитата са сходните специалности в ПГТ „Никола Вапцаров” и университетите NHTV, Fontys и Avans. Става въпрос най-вече за направленията, свързани с икономиката, мениджмънта, компютърната техника и технологии. Милена и Марика споделиха опит от първо лице, тъй като самите те са бивши холандски възпитанички. Завършили са образованието си преди две години. Разказаха за предимствата и недостатъците на образователната система в страната на лалетата.

Защо Холандия?

Този въпрос си задават много от хората, решили да пробват късмета си в интернационалната държава. „Там никога няма да се сблъскате с дискриминация” – категорични са доскорошните студентки. Говоримият език е английски, което е голямо облекчение за младежите, сблъскващи се за пръв път с чуждата култура. Не са за пренебрегване и финансовите условия – годишната такса от 1 900 евро е еднаква за всички университети. Издръжката на живот също е доста приемлива, най-вече заради финансовите облекчения, които ползват студентите и възможността за работа след втората година. 300-350 евро е месечният наем на квартирите с включени газ, ток и интернет. Милена и Марика не пропуснаха да споменат, че в Холандия е много модерно да се бяга от големия град.

Възможностите за обучение

Ако сте запален геймър, имате нестандартни хрумвания и интереси в областта на дизайна, NHTV е вашето място. Университетът е номер едно в тази специалност за цяла Европа. Освен за творческите натури, предлага и обучение, свързано с туризма. Другото висше учебно заведение – Avans осигурява подготовка на най-високо нивоза бъдещите програмисти, бизнесмени, предприемачи, мениджъри на фирми.

Третият университет – Fontis, чиито представители са Милена и Марика, може да се похвали с най-добре оборудваната лаборатория от всички висши учебни заведения в Холандия. Специалностите, които предлага, са ориентирани към бизнеса и компютрите. „Fontis”е най-големият университет за приложни науки в Холандия и предоставя отлична база и атмосфера за учене. Благодарение на това, че е партньор с много международни компании, всички завършили имат отлична възможност за започване на една успешна кариера. Разположен е в Айндховен – градът на „Филипс” и на „Даф”. Мястото е тихо и спокойно, но в същото време представлява огромен индустриален център. През 2011 г. получи титлата „Най-умният регион в света“. Айндховен е удобен от транспортна гледна точка, а летището е на 20 минути от центъра. Студентският живот може да е много приятен със студентските партита и над 50-те бара в сърцето на града.

Посещенията на представители от наши и чужди университети не са нещо ново за ПТГ „Никола Вапцаров”. Такива срещи се правят периодично и помагат на момчетата и момичетата да вземат най-правилното решение за развитието и образованието си.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close