ОбществоРегионални

Обсъдиха предизвикателствата пред туризма в навечерието на зимния сезон

Самоков 365

2019 е година изпълнена с предизвикателства за туризма Това заяви ресорният министър Николина Ангелкова в Боровец по време на традиционната среща, свързана с готовността на контролните органи, местната власт и бизнеса да посрещнат предстоящия зимен сезон. Въпреки катаклизмите, данните на НСИ и БНБ показват позитивна тенденция и тя се дължи на общата мобилизация в туристическата индустрия. За периода януари-август 2019 г. приходите от международен туризъм възлизат на над 2.8 млрд. евро, като спадът спрямо същия период на рекордната 2018 г. е 0.3% на фона на цялостната картина. Само за август 2019 г. приходите от международен туризъм възлизат на 788 млн. евро, което е ръст от близо 1% спрямо същия месец на миналата година, посочи министърът и подчерта че пред най-големи предизвикателства са били изправени националните ни курорти и организираният туризъм.

Много важно е в навечерието на новия зимен сезон, както и в подготовката за лято 2020, да се осъществи след фалита на „Томас Кук” да се осъществи пренасочване в договарянето на ключовите пазари. Към момента заявените полети на летище София, които са показателни и за очаквания поток туристи към Боровец, очертават запазване на нивата от миналия сезон и ръстове на някои пазари. Туристите в Самоков също устойчиво бележат ръст. Реализираните нощувки в общината в места за настаняване през миналия зимен сезон са с ръст над 5%. От януари до август 2019 г. реализираните нощувки в района са общо над 550 хил. с 10 на сто увеличение, а мястото все по-категорично като дестинация за четири сезона, стана ясно още от думите на министъра.

Тя изтъкна и друго изключително важно постижение, което ще насърчи сектора – договора с германски здравноосигурителни каси, по силата на който граждани на Федералната република ще могат да ползват базата на нашия туризъм, включително и в частни места за настаняване, стига да отговарят на изискванията на българските и германските нормативни документи в сферата на балнео-, СПА и сродните видове туризъм. Министърът изказа признателност за ползотворното сътрудничество с Българския съюз по балнеология и СПА туризма. Обърна внимание върху потенциала от минерални води в региона около с. Белчин, който трябва да се развива устойчиво. На много места в България също имат богати ресурси и перспективи за растеж на този специализиран вид туризъм.

Междувременно се състоя обещаната работната среща на министър Теменужка Петкова с представители на туристическия бранш от курорта Боровец. Заедно с експерти от ЕСО и ЧЕЗ-Електроразпределение са обсъдени поставените от хотелиерите въпроси, свързани с възможностите за предоставяне на допълнителна енергийна мощност за нуждите на ски курорта и за подобряване условията за електроснабдяване. Предстоящата реконструкция от страна на ЕСО на подстанция Самоков ще гарантира качеството на електроснабдяването както на територията на Боровец, така и на цялата община Самоков. Министерството на туризма е готово да съдейства според компетенциите си.

При посещението си в Боровец, министър Ангелкова се спря на голямото значение на културно-историческия туризъм за страната и за Самоковския край. Общината и Софийска област са включени в трите вида тематични дестинации, които министерството разработи – културно-исторически, балнео- и СПА и винено-кулинарни. Чрез Белчин община Самоков е избрана и сред новите 5 ЕДЕН дестинации за здравен и балнеотуризъм, които ще бъдат рекламирани чрез специализирана мрежа у нас и в Европа.

Промените в Закона за туризма са свързани със статута на националните курорти, припомни министър Ангелкова. Много е важно, освен да се наричат така, те да имат и ясно разписани права и задължения. Местната власт е ключова в това  отношение. Община Самоков е длъжна част от приходите, които отчита от националния курорт на нейна територия, да реинвестира обратно в него, коментира още тя. Всички представители на контролните органи докладваха за готовността си да гарантират спокоен и сигурен зимен сезон. Представителите на АПИ, ДНСК, Гранична полиция, МВР и др. са провели необходимите дейности в очакване на зимата. От вътрешността на страната ще има и този сезон командировани полицаи. Най-много въпроси имаше към представителя на АПИ заради лошото състояние на инфраструктурата в района. Конкретно по отношение на отсечката Клисура-Самоков, стана ясно че тя ще остане в това състояние през зимата.От Полицията поискаха да се вземат мерки, макар и временни, за да не се стигне до масови ПТП-та. Концесионерът на ски зона Боровец също обяви, че е напълно готов за старта на новия сезон. Всички туристи трябва да са спокойни за безопасността на съоръженията. Осигурена е нова техника, която позволява пистите да се обработва своевременно. Накрая всички си пожелаха успешен сезон.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close