ОбществоРегионални

Обсъдиха възможностите за ученически практики и стаж в „Самел 90” АД

Самоков 365

Среща във връзка с дуалното обучение и възможностите, които предлага фирма „Самел 90“ в тази насока се проведе в края на миналата седмица. Дуалното образование залага в учебните програми както стандартната теоретична подготовка, така и задължителен стаж в дадено предприятие в зависимост от специалността. Основен фактор за развитието на дуалното обучение е бизнесът. Самите фирми трябва да поемат голяма част от инициативата за започване на паралелка по специалността, която им е нужна.

Най-важното предимство за учениците в дуална програма са, че тя позволява редуването на теория и практика. Извън конкретиката на дуалното обучение могат да се провеждат стажове и ученически практики след учебно време, през ваканциите. Работата на бизнеса е да поиска определени кадри, а училището да предложи подготовката им. На срещата присъстваха директори и учители от ПТГ „Никола Вапцаров“, Гимназията по туризъм, СУ „Отец Паисий“, СУ „Никола Велчев”, както и представителите на местната власт – зам.-кметът Люба Кленова и Снежана Дамянова – гл.експерт „Образование”.

От страна на фирмата освен изпълнителният директор Георгиев, участваха и неговите заместници, юристите и специалистите по човешки ресурси. Всички се обединиха около идеята, че само добрият диалог и търсенето на партньорства между образованието и бизнеса, могат да решат проблема с кадрите и всъщност децата не просто да се записват в модерно звучащи специалности, а да учат това, в което ще имат реална реализация. В „Самел 90“ и свързаните дружества, работят 500 души в момента, извършват се 30 икономически дейности и 60 професии. Това е една изключително богата палитра, която се нуждае от качествени кадри и надеждата е, че подобни срещи ще поставят началото на едно резултатно партньорство.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close