Местен бизнес

Обричат ли големите търговски вериги, малките магазинчета на фалит?

Жанета Димитрова

Живеем във време, в което всичко се стреми да бъде модерно – работата, общуването, дори търговията. Лицето на модерната търговия са именно големите търговски вериги. В страната ни, броят им се увеличава драстично всяка година. В последно време това е тенденция и за нашия град. За особено кратък период, станахме свидетели на откриването на цели две вериги хранителни магазини. Въпреки възможностите, с които претендират, че създават нови работни места, предлагат по-ниски цени и по-голям избор от продукти, разрастването им до голяма степен обрича на фалит частния бизнес на малките квартални магазинчета.

Навлизането и утвърждаването на големите търговски вериги е ясен знак, че сме в  унисон с  търговските тенденциите в Европа. До тук добре, но във всеки европейски град (както би следвало да бъде и тук) мястото на големите търговски вериги е в периферията на града, в някоя промишлена зона или просто на по-отдалечено от централната градска част място. Е да, нали и ние живеем в европейска държава, градът ни се стреми към европейски вид, но все още сме си българи, а ние изобщо не сме свикнали да робуваме на стандарти. И ето така, нашите магазини, принадлежащи на големи вериги се оказват в центъра на града или в сърцето на някой квартал. Това влияе най-вече върху дейността на малките магазинчета, които са също толкова удобни и приятни за пазаруване. В последните години сме свидетели, че те масово фалират и затварят врати. Това със сигурност не е добър знак, както за малкия бизнес, така и за вътрешната търговия като цяло. Поради тази причина на Запад кварталните магазини имат своите предимства пред големите супермаркети, те са разположени в близост до хората, докато големите магазини са по-отдалечени, с цел те да предлагат друг тип пазаруване. Потребителите от своя страна, по този начин избират магазина, от който да пазаруват според предпочитанията си. Поради тази причина кварталните магазини предлагат продукти от основна нужда и за незабавна консумация, а супермаркетите предразполагат към по-мащабно пазаруване. Не случайно местоположението им е в по-отдалечени зони, с възможност за голям паркинг и пространство. Докато идеята на близките квартални магазинчета е съвсем друга, с тяхното постепенно заличаване, съвсем ще изчезне типът пазаруване от ден за ден. Големите търговски вериги, от своя страна са конкуренция помежду си, като интересен факт е, че през изминалата година от българския пазар са отпаднали три големи хранителни вериги. Най-голямата търговска верига в страната има цели 57 обекта, а по статистически данни печалбата ѝ всяка изминала година е по-висока от предходната.

В последните няколко години, супермаркетите обръщат внимание на тенденциите в храненето, като залагат на богат асортимент от био и еко храни, към които потребителският интерес продължава да расте. Маркетинг стратегия или не, това се е превърнало в едно от нещата, с които превъзхождат малките магазини, които все още рядко си позволяват да отварят специализирани щандове за здравословни храни.

Истината е, че като всички други неща, така и модерната търговия има своите положителни и отрицателни страни. Като най-големият потърпевш от успеха ѝ, си остават малките магазинчета, които са обречени на фалит поради факта, че в някои отношения, чисто финансово, не могат да реализират идеите си. В този ред на мисли е хубаво да си направим равносметка от кой тип потребители искаме да бъдем и заслужават ли си 20 стотинки разлика в цената, да пропилеем 15 минути от своето време на някоя каса, влагайки парите си в хазната на голяма верига, като може да дадем шанс на малкия бизнес да продължи да съществува.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close