Седмицата

Образователният министър проф. Тодор Танев посети Самоков

ministyrСамоков 365
Министърът на образованието проф. Тодор Танев заедно със зам.– министъра Ваня Кастрева и съветника си Робърт Джераси бяха днес на посещение в Самоков. Във визитата взеха участие и Мила Манчева началник на Регионалния инспекторат по образование с екипа си от експерти. Целта беше да се посети едно сегрегирано училище – с изцяло ромски деца и едно десегрегирано училище. За целта бяха избрани НУ „Петър Берон“ и ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“. В „Митрополит Авксентий Велешки“ бяха посрещнати със звън на фанфари и коледари. Директорът Христоско Чамов представи накратко работата на училището, проектите, по които се работи и покани гостите заедно да открият новата компютърна зала, оборудвана с 20 компютърни конфигурации. Поздрав поднесе вокална група „Медени звънчета“.

Визитата продължи със среща с директорите на училищата, която се проведе в общината. „Мислете в насока откриване на колеж в Самоков. Университети вече има много, но нишката между средното и висшето образование като чели се къса“ – каза министърът на ръководителите на учебни заведения. Бяха отправени препоръки усилено да се работи с ромските деца, да се следи за обхващането им в задължителната образователна система, редовно посещение в училище.

Коментира се и материалната база, условията за спорт на малките ученици. Основен акцент на разговора бе да се обсъдят промените и акцентите в новия закон за образованието. Директорите имаха възможност да споделят своя опит и виждания, пропуските в системата и др. Общо бе становището, че посещението е изключително ползотворно за всички страни и подобни иницативи ще продължат и вбъдеще.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close