ОбществоРегионалниСамоков

Обновеният Младежки дом отваря врати на 30 април

Анна Манова

Обновеният Младежки дом ще отвори врати на 30 април /вторник/ от 15:00 часа. Това стана ясно тази седмица, след като институцията беше затворена за ремонтни дейности през август 2018 година. Това обаче не попречи на различните текущи събития, да се случват или пред входа на Дома при подходящо време, или като изнесени уроци в класните стаи, а последните няколко празнични мероприятия се проведоха в Хъба – другото място за млади хора в града.

Основните ремонтни дейности стартираха през миналото лято, а преди това по-сериозни реконструкции са правени през 2009 година, когато е монтирано отопление на газ и е направен изцяло нов водопровод. Тогава е поставена и първата стъпка в посока на това културната институция да придобие един съвременен облик, защото дейностите които се провеждат там са обърнати към самоковските деца и младежи.

Настоящият ремонт включва измазване на стените, таваните и боядисване. Изцяло подменена е настилката на входното пространство и на стълбището, като досегашният гранитогрес е заменен от нови плочки. Сменена бе дограмата на административната част и входните врати. Една от съществените нови придобивки е монтираната съвременна рампа за инвалиди, която ще направи Младежкия дом достъпен за хора с увреждания. Залата за мероприятия също е изцяло реновирана. Поставена й е специална акустична настилка, на стълбите са оформени декоративни профили, сменено е осветлението и е значително по-светла и приветлива. Прилежащите съблекални също са обновени. Направени са три санитарни възела, в това число за инвалиди. От тази седмица са подредени и поръчаните за залата 100 нови стола. Това е пълният капацитет на помещението. Част от по-запазените стари столове са преместени в една от малките зали на Младежки дом, където е оформен работен кът за някои от арт клубовете. Сменена е вентилационната система и е монтирана нова табела на вход на институцията. Стойността на проекта е 249 413 лв., като програма „Красива България” осигурява 40% от сумата.

„Очакваме до дни официалното прерязване на лентата на обновения лик на Младежкия дом. То ще бъде съпроводено с ритуал по освещаване и коктейл. Поканила съм всички директори на училища и детски градини да бъдат наши гости, защото през всички тези години те са били моето семейство. Това е едно дългоочаквано събитие. Сега мога да кажа, че Домът придоби европейски вид най-вече с изграждането на рампа за инвалиди. Направени са три нови тоалетни, в това число за инвалиди. Обновена е настилката, входното пространство, фасадата, залите. Всичко е прекрасно”, подчерта дългогодишният отговорник на Дома Латинка Щъркелова.

Едно от първите събития, които ще се проведат в новата зала, е концерт на китарен ансамбъл „Акустика”, който ще бъде на 13 май. Той ще постави началото на майските мероприятия в Младежки дом – Самоков.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close