Регионални

Обновена детска кухня за децата от ЦСРИ – Самоков

Анна Манова

ЦСРИЦентърът за социална рехабилитация и интеграция в Самоков може да се похвали с нова придобивка. На базата на дарения е събрана необходимата сума от 1100 лв., като с нея е закупена нова, модерна детска кухня, която на външен вид съвсем напомня истинските такива. Целта е да се създадат благоприятна среда и условия за игра на децата с увреждания, които да бъдат сходни с тези на техните връстници в норма. Идеята идва от Миленкова, която има желанието децата в Центъра да развиват своите умения за самостоятелен живот. А събирането на сумата започва още по Коледа.

„Това всъщност ни беше каузата за Коледа. Обикновенно по това време на годината събираме средства за нуждите на Центъра, като тази година решихме да си закупим детско кухненско оборудване. Случайно срещнах г-жа Сердарева, която е учител в ПГ по туризъм. А учениците от Гимназията по туризъм бяха правили Коледен базар, сумата от който искали да дарят, но не били решили за какво. Тогава аз им обясних за нашата идея, че събираме средства, че  това, което сме замислили е за малките деца да се научат на доста неща като големите. И така те откликнаха и дариха събраната сума, като изразиха разочарованието си от това, че на Коледния базар доста от хората не са им обърнали внимание, а те са положили голяма доза труд. Преди това ние за Коледа продавахме картички. Но сумата не беше достатъчна и аз се шегувах, че коледният дух ще ни държи и за Баба Марта. Успяхме да съберем сумата и сега имаме нова придобивка”, обясни Миленкова.

Сумата от 1100 лв. те успяват да съберат с помощта на учениците от ПГ по туризъм, чрез продаване на картички и мартеници. Кухнята пристига по поръчка от Велико Търново в Центъра броени дни преди 1 юни и е един прекрасен подарък за малчуганите там. А децата могат да се радват на всичко, с което кухнята разполага – машинки за правене на сладолед, бонбони, пица, все неща любими на децата. За да видят новата придобивка и да оценят, че все пак усилията им тогава не са били напразни, са поканени на 1 юни и учениците, участници в коледния базар. Те заедно, с помощта на специален пластелин, са „сготвили” различни вкусотии.

Центърът, който съществува от 2003 година може да се похвали с много успешни кампании, като със средства събрани само от дарения са закупени доста неща. А самите дарители имат възможността да видят закупеното.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close