Седмицата

Обмяна на практики на наши ученици в Италия

ascoli-piceno-italyАнна Манова

Професионалната гимназия по туризъм продължава усилената работа по проект за Мобилност на секторна програма „Леонардо да Винчи”, финансиран по линия на Програма „Учене през целия живот” на Европейската комисия. През последния месец, 20 от възпитаниците на самоковското училище имаха възможност да се докоснат отблизо до италианския опит в културния туризъм. Първата група, която пътува до Рим и Асколи Пичено вече се прибра с отлични впечатления от пребиваването си в Средиземноморската страна. А втората група още се наслаждава на престоя си там, като ще се завърне на местна почва на втори август.

По време на триседмичния си престой, момичетата и момчетата от 9-ти и 11-ти клас бяха разпределени в местни туристически агенции, където работиха в смесени екипи заедно с техни италиански връстници. Практикуваха заедно под вещите напътствия на наставници, които отчитаха техния ежедневен напредък.

Интересно се оказва за учениците, освен смяната на българския климат и очакването да научат нещо ново, самото място, на което се намират. Става въпрос за италианския град Асколи Пичено, който ги впечатлява със съхраненото си уникално културно наследство. „Градът те пренася в приказките. Архитектурата на сградите е много различна, като сякаш самите къщи са издялкани под конец. Оказва се, че там има политика, която работи в полза на това архитектурата и стилът да останат непокътнати и всяко ново нещо да бъде издържано в същата стилистика. Все едно си много назад във времето и единственото нещо, което подсказва, че все пак сме в 21 век са витрините на магазините, пълни с модерни неща. Интересното е, че градът развива туризъм едва от 10 години”, сподели впечатленията си Борислава Хаджийска. Ученици и учители остават възхитени от начина на съхранение на старината в Асколи Пичено. „Важно е да отбележим и условията, които ни бяха предоставени. Учениците бяха настанени в луксозен хотел, намиращ се на центъра, който преди е бил палат на аристократи. Попаднахме и на най-добрия партньор, с когото сме работили до този момент – Марчело Янарели. Искренни благодарности към него”, каза директорът на ПГ по туризъм Теопия Цаловска.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close