ЗлободневноРегионалниСамоков

Областният щаб събра кметове и управители на общински болници в Софийска област

„Самоков 365“

Областният щаб събра кметове и управители на общински болници в Софийска област да обсъдят епидемичната обстановка в областта. На заседанието присъстваха директора на РЗИ – София област, ръководството на УМБАЛ „Света Анна”, ръководството на белодробната болница за Софийска област. На срещата бяха кметът на Самоков Владимир Георгиев и управителят на МБАЛ – д-р Красимира Ковачка, управители на болници от софийска област и кметове.

Основната тема на разговор бе повишаване на броя на заразените с Ковид – 19 на територията на областта и настаняването им в лечебни заведения. Към момента Окръжна болница е с изчерпан капацитет на инфекциозното отделение, което е за 40 пациенти. В тази връзка се взе решение лечебното заведение да се използва само за прием на пациенти от областта, а пациентите от София да се насочват към други болници.

Ръководството на белодробната болница на този етап каза, че няма възможност да приема пациенти с Ковид. Взе решение да се търсят възможности, чрез координация за насочване на пациенти от областта към други столични болници, където има свободни места.

Бяха обсъдени възможностите за преструктуриране на отделения в общинските болници, при пик на нуждаещите се от хоспитализация пациенти. Взето бе решение при усложняване на обстановката, всяка болница да организира прием на пациенти от съответната община. Коментирана бе и възможността за подпомагане на лечебните заведения с медицински персонал. На национално ниво предстои да бъде решено увеличението на финансирането на пациенти с Ковид, тъй като в момента заплащането е около 600 лв., а при евентуално усложнение, лечението може да стигне до 2000 лв., като разликата в момента остава за сметка на болниците.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close