Злободневно

Областният съвет за развитие прие Стратегия за развитие на социалните услуги в Софийска област 2016-2020

RAZV_44Пресцентър Областна администрация

Стратегия за развитие на социалните услуги в Софийска област за периода 2016-2020 година беше приета на днешното заседание на Областния съвет за развитие. Заседанието беше открито и водено от Областния управител г-жа Росица Иванова, която приветства присъстващите и ги поздрави с предстоящите Коледни празници.

Документът, разработен през последните няколко месеца, беше представен от г-жа Мила Пашова – областен координатор на проекта „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”. В експозето си тя обърна внимание на основните моменти от Областната стратегия, сред които нейният обхват и целевите групи, към които е насочена, както и петте приоритетни направления, в които е разписана. Г-жа Пашова се спря на Системата за мониторинг и оценка и значението й за изпълнение на предвидените в Стратегията дейности. Тя изтъкна, че доколко изпълнението на мерките отговаря на предварително заложените цели и задачи, общините ще оценяват чрез екипи за координация и оценка, които ще сформират по места.

Областната стратегията за развитие на социалните услуги за периода 2016-2020 година съдържа и стратегия за публичност, според която ще се организират различни информационни мероприятия, целящи да привлекат внимание към социалните проблеми в обществото.

На свой ред Областният управител официално изрази своята благодарност към екипа, работил по стратегията, като връчи Благодарствени адреси на г-жа Мила Пашова и г-жа Елена Андонова – директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане”-Софийска област, изказвайки увереност, че ползотворната съвместна работа за нуждаещите се групи от обществото, ще продължи и занапред.

Дневният ред на заседанието на Областния съвет за развитие продължи с представяне на актуализираните състави на Съвета и на Звеното за мониторинг и оценка на социалните услуги. На следващо място бяха избрани представителите му в Регионалния съвет за развитие на Югозападен район за планиране, част от който е Софийска област, където ще влязат кметовете на общините Драгоман, Сливница и Костинброд.

Със свое решение Областният съвет за развитие изрази принципна подкрепа за изграждането на курорт „Дестинация Рила” между общините Самоков и Сапарева баня (област Кюстендил), за който има заявено инвестиционно намерение, както и идейни проекти. Плановете са курортът да бъде целогодишен, да съдържа съоръжения за различен вид спорт, да е с капацитет 20 000 легла и изцяло природосъобразен. Той беше представен от кмета на Самоков г-н Владимир Георгиев, според когото чуждестранни инвеститори ще вложат близо 550 милиона евро в проекта.

Областният съвет за развитие отмени свое решениеот 25.10.2013 г.

Всички членове на Областния съвет за развитие си пожелаха през следващата година да работят за издигане авторитета на Софийска област.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close