Обща категорияОбществоРегионални

Обичаят „Магдена“ беше изпълнен навръх нова година в Бели Искър

Жанета Димитрова

Във всеки край на България съществува различен коледен или новогодишен обичай, запазен или не, той говори за характера и ценностите на определеното място. В ямболския край, например празнуват с коледен буенек,  тази традицията с танцуващите коледари датира още от началото на миналия век, когато в коледните ритуали се включват и кавалеристи от Ямболския полк. От полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер, в много крайща на страната, коледари обикалят всяка къща с песни за здраве и берекет.

В нашия край съществува един много интересен новогодишен обичай, запазен само в някои села, така нареченият обичай – „Магдена“ за наричане на пръстени, още се спазва в село Бели Искър и Шипочан, както и в други местни села, познат с друго име. Този обичай в някои други точки на страната, например в Ботевград, е познат като „Топене и наричане на пръстени”, а в Етрополе – „Пеене на пръстени”.

Белоискровски баби разказват, че обичаят „Магдена“ им е познат още от детството и знаят за него още от майките и бабите си. Наричат се пръстените на младите моми от селото, за здраве и благополучна година, за бъдеща женитба и предричане на мястото, където ще се ожени всяка девойка. Обичаят е взел името на най-красивата мома сред селото – Магдена, с дълги коси и бяло лице. Пръстенът е символ на вечността, без начало и без край, именно поради тази причина, вечерта срещу нова година, момите  поставят своите пръстени и китки в котлето с вода, което е украсено с цветя и пръчки от дрян. С котлето се повежда хорото, така започва обредът „Наричане на пръстени“  с благопожелания.

„Ето този пръстен е на мома, която ще се ожени за синьо небе и ясна звезда – красив момък. На кон язди, сокол държи, това е най-смелият юнак, за момата с този пръстен. На тази пък избраникът жълти ще сече, търговче ще да е, момата с този пръстен другоселец ще открадне”. Наричанията се редят с хумористични  предсказания и пожелания за здраве и късмет.

Тазгодишната „Магдена“ в Бели Искър, организирана от читалището съвместно с кметството,  събра множество местни и гости на хорото и на чаша греяно вино. Обичаят изпълниха певческа група „Орлица“, а изпълнения на Страхил Галев и танцовият състав към читалището повдигнаха още повече празничното настроение. Обичаят „Магдена“ предизвика интерес във всички местни, както и в гостите на селото, които не бяха добре запознати с него.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close