ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Обвиниха организатора на масовата молитва по време на пандемия в Самоков

„Самоков 365“

Обвиниха организатора на масовата молитва по време на пандемия, състояла се на Цветница и събрала над 200 души в храма в Седми квартал в Самоков.

След приключване на действията по разследване, проведено в РУ- Самоков, в качеството на обвиняем е привлечен 59- годишен мъж от Самоков. На 12 април той организирал и провел масово мероприятие, нарушавайки правилата и мерките, издадени против разпространението на COVID-19, допускайки струпването на множество хора – престъпление по чл. 355, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

От своя страна евангелистите написаха до главния прокурор, че човешките им права са нарушени и са били подложени на гонения, а в събирането на Цветница нямало нищо укорително.

Пред екипа на „Самоков 365, непосредствено след масовата молитва през април, пастор Николай Василев обясни, че са спазени всички разпоредби, пространството е дезинфекцирано, хората са били с маски и на отстояние от 2 метра един от друг. Той поясни също, че няма забрана за това храмовете да са затворени и не счита за нередно, че всички вярващи са се молили за здраве и спасение на града и държавата от коронавируса. Допълни още, че другите традиционни молитви са се предавали онлайн и не  е имало подобно струпване на хора от началото на обявената пандемия в страната.

Непосредствено след масовата молитва в храма в Седми квартал директорът на ОД на МВР София обл. комисар Николай Спасов в национален ефир съобщи, че са съставени 116 акта, в това число на пастора, организаторите и част от вярващите, разпознати от заснетия клип. От самоковската полиция се самосезираха за случилото се.

Представители на църквата в Самоков са изпратили отворено писмо до редица институции, включително и до главния прокурор във връзка със ставените актове и нарушаването на човешките им права. Като мотив е изложено, че молебенът за здраве е навън на открито в двора на църквата и са спазени всички противоепидемични мерки. А действията на органите са определени като „гонения“ срещу вярващите и нарушаване на човешките им права.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close