ЗлободневноРегионалниСамоков

Няма нови случаи на коронавирус в Самоков, медицинският персонал в МБАЛ е здрав

Анна Манова

Двеста и трима души персонал от МБАЛ Самоков са изследвани за коронавирус, съобщи на днешния брифинг управителят на болничното заведение д-р Ковачка. Случаите на болни в Община Самоков остават трима, като двама от тях са хоспитализирани в инфекциозното отделение на УБАЛ „Св. Анна“, а единият е у дома в село Маждаре.

„Изследвали сме целия персонал на болницата, 203 души, с изключение на тези, които са били в годишен отпуск или такъв по болест. На тях ще им бъдат направени такива тази седмица. Седем души са с антитела, това означава че са имали среща с коронавирус. Направени са им PSR тестове и всички имат отрицателен резултат.  А днес са напълно здрави“, подчерта д-р. Ковачка. Тя допълни, че ще се извършват плановите операции, на базата на издадена заповед от миналата седмица от страна на здравния министър. На всеки пациент ще му бъде мерена температурата, при съмнения ще му бъде правена снимка на белия дроб и при нужда тест. След излизане на резултатите на теста, след 24 часа, ще се преценява къде да бъде хоспитализиран и къде.

В МБАЛ Самоков за момента няма настанен пациент с Covid – 19. Случаите с коронавирус на територията на Община Самоков остават три. Като двама са насочени в инфекциозното отделение на УМАБ „Св. Анна“ и се лекуват. Третият случай от село Маджаре няма никакви оплаквания и се контролира от личния си лекар д-р. Трендафилова. В момента е в дома си. Направени са тестове на всички контактни лица със заболелите. Всички PSR тестове са отрицателни. Извършена е дезинфекция на местата, където живеят. До момента 103 души са под карантина, част от тях са международни шофьори и други лица. 8 души са се завърнали от Англия, на тях също са им направени тестове, показали са отрицателен резултат.

Във връзка с разхлабените мерки и работата на заведенията на открито има специални инструкция от Агенция от храните, която ще бъде предоставена от Регионалната здравна инспекция. Противоепидемичните мерки продължават и след приключването на извънредното положение още два месеца. Доктор Ковачка и кметът на Община Самоков Владимир Георгиев призоваха за дисциплина и носене на маски в затворени и обществени пространства, както и в градския транспорт.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close