ЗлободневноРегионалниСамоков

Няма да се изключва за сега уличното осветление в Община Самоков

„Самоков 365“

Във връзка с драстичното повишаване цената на електроенергията и изключително високите сметки за улично осветление в много общини в страната се наложи кметовете да предприемат по-крайни мерки с цел икономии. Сред тях са спиране на осветлението в часовия диапазон 21:00 – 6:00 часа в едни населени места, а в други осветителните тела да светят през стълб. Към момента в Община Самоков няма подобно спиране на уличното осветление под една или друга форма.

„Като туристически район към настоящия момент не е много удачно да изключваме уличното осветление, тъй като има движене и за нощното каране по Боровец и по Мальовица. Силно притеснени сме, разбира се,  от сметките за ток, от сметките за газ. Не знаем как ще издържим, но в крайна сметка в последните години на пандемията тежко беше и на туристическия бранш  и  засега не изключваме уличното осветление“, съобщи за Радио Благоевград кметът Георгиев, който е и член на УС на НСОРБ.

Националното сдружение на общините поиска със специално писмо помощ от държавата заради ценовия взрив на тока и газа. Съпоставено спрямо сметките за декември миналата година е отчетен ръст с 300%, а от януари месец 2022 г. природният газ е с още 30% по-скъп. Това поясни в национален ефир градоначалникът Владимир Георгиев

Министърът на финансите е информиран за тежкото състояние, в което се намират общините, което налага спешни действия за ограничаването на потреблението на електроенергия. В отговор е станало ясно, че има сума, поета като компенсации, както към общините, така и към бизнеса. Що се отнася до природния газ, компенсации са обещани само за битовите потребители, но за общините не се предвиждат. А вече всички общински структури са газифицирани – ясли, детски градини, училища, социални услуги, администрация.

„Не сме имали, поне от както аз съм 11 години кмет, толкова късно приемане на държавния бюджет. Има неудобство за капиталовата програма и за самите общински бюджети, които ще трябва да приемем след националния бюджет. Това ще стане много по-късно и ще се забавим във всички дейности. Преговорите с МФ използваме да поискаме повече средства и за изравнителна субсидия, и за капиталови разходи. Заради инфлацията има опасност много от общините да нямат средства и да не могат да направят нищо и по инфраструктура,  и по благоустрояване“, каза още Владимир Георгиев.

„Хубаво е да се помисли дали общините не могат да преминат на тарифи, както битовите потребители. Ако се помисли в тази посока поне да изкараме тежката зима и веднага след това да приемем бюджета и да почнем да работим, тогава годината ще бъде по-нормална и надявам се пандемията да отшуми“, изрази своята надежда  кметът на Самоков Владимир Георгиев пред Радио Благоевград.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close