ЗлободневноРегионалниСамоков

„Няма да отваряме отделение за COVID- 19 в болницата на този етап“, категорична е д-р Ковачка  

Анна Манова

Няма да се отваря отделение за прием на заразени с коронавирус инфекция на този етап в МБАЛ – Самоков, това стана ясно на провелото се днес заседание на Общинския кризисен щаб.

Управителят на самоковската болница д-р Красимира Ковачка изрази становището си, че не може да се съгласи с предписанията от страна на РЗИ за отваряне на Ковид отделение. Такава заповед бе издадена на 18 юни от директора на РЗИ – София област д-р Александър Златанов, като основната причина е почти изчерпаният капацитет на инфекциoзните отделения в столичните болници.

„Това нещо не може да стане поради две основни причини – липса на човешкия ресурс и липса на инфекционист на територията на болницата. МБАЛ няма да си позволи да дава некачествена здравна помощ“, подчерта д-р Ковачка.

Тя допълни, че в самоковската болница се приемат хора с всякакви заболявания и в различните отделения. Отварянето на специализирано Ковид отделение ще притесни пациентите, както и голяма част от персонала, които са над средна възраст. Като аргумент д-р Ковачка допълни, че след изкарване на коронавируса не се знаят последствията. Има хора, които оздравяват напълно, но има и не малък процент със съпътстващи заболявания, на които болницата трябва да предложи адекватна помощ и лечение. В заповедта на министъра на здравеопазването Ананиев са посочени 11 болници, които лекуват от COVID- 19.

„В началото на пандемията бяха определени спортни зали и конкретни болници с Ковид отделения. Нас никой не ни е питал имаме ли възможност за обособяване на подобно отделение и такива легла“, каза кметът Георгиев.

По думите на д-р Ковачка всяка болница разполага с Вътрешно отделение и директно в Заповедта на министъра на здравеопазването леглата от него са причислени за подобно отделение. Но никой не е разговарял с управителя на МБАЛ – Самоков в конкретика по този въпрос. В самоковската болница е отделен единият сектор.

„Това отделение е оборудвано ако има усложнения и пандемията е във вид, в който всички болници в страната да им се налага да приемат заразени от коронавирус пациенти“, допълни д-р. Ковачка.

Днес този въпрос ще бъде дискутиран на среща с областния управител Илиян Тодоров, на която ще присъстват кметът Георгиев и управителят на МБАЛ – Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close