ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Няма да има изпращане за 24 май в самоковските училища

Анелия Балабанова

Анна Манова

Май месец е един от най-обичаните и очакван от всички завършващи училище. Обикновено подготовката за 24 май започва месеци по-рано, а вълнението е еднакво голямо както за самите зрелостници, така и за техните родители. Тази година, поради извънредната обстановка, много дванадесетокласници останаха разочаровани, че няма да бъде отпразнуват този ден подобаващо.

218 зрелостници от самоковските училища завършват тази година училище в Самоков. Като цяло директорите са обединени около мнението, че едно празненство за изпращане на абитуриенти е ненужен риск. 12 години усилия и  труд заслужават подобно признание, но с оглед обстоятелствата струпването на хора би могло да бъде спестено. Традиционно дни преди 24 май се връчват плакети от страна на Община Самоков на представилите се отлично в хода на обучението си в гимназиален етап. Тази година това няма да се случи на официална церемония в галерия „Проф. Васил Захариев“ както обикновено, а по всяка вероятност представител на Община Самоков ще даде плакетите, в деня когато ще бъдат връчени дипломите на зрелостниците. Това е планувано за юни месец.

Липсата на официални тържества носи след себе си неминуемо разочарование. Такова има и сред учениците от ПТГ „Никола Вапцаров”.

„Разговаряхме с гл. инспектор Васил Попов – началник на РУ-Самоков и решихме да няма тържествено изпращане” – коментира директорът на ПТГ „Никола Вапцаров”  Георги Велев.  Отменено е и планираното шествие по повод 24-ти май. То ще бъде заменено от онлайн поздрави, които учениците и учителите ще отправят в интернет пространството. Тази година ПТГ „Никола Вапцаров” изпраща 74 зрелостници, разпределени в три специалности – „Компютърна техника и технологии”, заедно с „Електрообзавеждане”, „Икономика и мениджмънт” и „Системно програмиране”. Планира се те да се разделят с училищното знаме при получаване на дипломите си за завършено средно образование през месец юни.

„Колкото повече хора се събират на едно място, толкова по-голям е рискът да се увеличи броят на заразените. Няма как да поема подобна отговорност. Нямаме готовност да спазим всички разпоредби, няма как да обезпечим с персонал, който да следи за спазването им. В момента подготвяме предпазни шлемове и маски за провеждането на Държавния зрелостен изпит, както и онлайн поздрав по повод 24 май“, поясни директорът на ПГ „Константин Фотинов“ Венета Симитчийска. 69 дванадесетокласници тази година ще се сбогуват с училищната скамейка в ПГ „Константин Фотинов“. По думите на директора те ще получат своите дипломи през юни, съобразено с разпоредбите от страна на Министерство на образованието.

Като поемане на ненужен риск определи настоящата ситуация директорът на ПГ по туризъм Борислава Хаджийска. И подчерта, че учителите изпитват притеснение за това да присъстват в училище дори като квестори на бъдещите изпити.

„Не е време за тържества. Намираме се в рисков град, рискова зона и рискова група на учители около средната възраст. Учениците подценяват проблема и се чувстват разочаровани, че няма да имат мечтания бал. Но не е толкова елементарно, всеки може да се зарази. Време за празненства винаги ще има“, подчерта Хаджийска. Тази година там завършват 34 зрелостници.

В СУ „Отец Паисий“ планират едно общо празненство на 16 юни, когато ще бъдат връчени дипломите на зрелостниците, тези на четвъртокласниците, ще бъде предадено училищното знаме и дадени наградите на учениците, получили през годината различни отличия от участието им в състезания и конкурси. То ще се проведе в двора на учебното заведение и според изискванията за спазване на дистанция. 30 ученици ще  преминат за последен път прага на училището.

„Работим активно в дистанционното обучение и имаме готовност за завършване на учебната година. За 24 май подготвяме онлайн честване и поздравления“, подчерта директорът на СУ „Отец Паисий“ Лили Минкова.

11 абитуриенти изпраща през учебната 2019/2020 г. СУ „Никола Велчев”.  Те прекараха последните си часове не в класните стаи, а зад компютрите по подобие на останалите свои връстници от страната. Ситуацията е такава за всички и се приема с разбиране от завършващите. В това увери директорът на училището Светла Костова. По думите й учебната година започнала в класните стаи и завършила с онлайн обучение ще приключи нормално. Общо 153-ма ученици се обучават към настоящия момент в Спортното училище. Що се отнася до зрелостниците те ще бъдат изпратени подобаващо, но не и в двора на учебното заведение, както повелява традицията. В момента екип от училището подготвя виртуално тържество, с което ще бъде отбелязан Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост, издаде в аванс директорът Светла Костова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close