Регионални

Няма да бъде закрита математическата паралелка в ПГ „Константин Фотинов”

Анна Манова

През последните няколко дни в Самоков се заговори за закриване на математическата паралелка в ПГ „Константин Фотинов”. Информация, която притесни доста хора, предвид факта, че математическата паралелка е емблематична за учебното заведение в града. Една от вероятните причини да се заговори за това е напускането на Гимназията на дългогодишната учителка по математика г-жа Светла Костова. Другата причина е, че все още не са излезли математическите състезания за тази година и не е стартирала още кампания за прием.

Срещнахме се с директора на ПГ „Константин Фотинов” г-жа Венета Симитчийска, за да разберем подробности по темата и дали това, което напоследък се тиражира като информация отговаря на истината. Самата тя е завършила същото училище в математическа паралелка.

„Определено няма да се закрива математическата паралка, не е имало подобни намерения. От миналата учебна година план – приемът в 5-ти клас е държавен план-прием, който се регулира от РУО и съответно от МОН. Това, че тази година все още не сме излезли с обява или реклама, е защото чакаме заповед от страна на министъра на образованието и науката за одобряване на  олимпиадите и състезанията за тази учебна година. Миналата година до 15 септември тя беше утвърдена. Тази година все още не е. Това е важно, защото при приема в 5-ти клас е необходимо да се избере един от двата варианта – участие в олимпиада на областно  ниво и поне едно състезание, което да е в областта на математиката или природните науки.  Другата възможност за класиране е участие в две състезания в областта на математиката или природните науки, но те задължително трябва да бъдат от одобрените състезания в календара на МОН. Състезанията за прием в 5-ти клас са безплатни и те не се регулират от външни институции”, подчерта директорът.

За предходната учебна година двете избрани математически състезания са Европейско Кенгуру, което за 4-ти клас е безплатно и Национално математическо състезание „Питагор”, което за първи път се проведе миналата година.  Абсолютно същите състезания бяха избрани от ПМГ Ботевград за прием в 5-ти клас. В София област ПГ „Константин Фотинов” и ПМГ Ботевград са единствените гимназии  с прием в 5-ти клас.

„Традицията продължава. Единственото условие е да има интерес от страна на учениците към математическите паралелки  или паралелки с интерес към природните науки в гимназиален етап. Ще използвам момента да разсея и един слух, че с моето идване петима учители са напуснали ПГ „Константин Фотинов”. Четирима колеги се пенсионираха. Смятам че 64 години за жена е достолепна възраст, така че случилото се  е  в резултат на взаимно споразумение, а не  неудовлетворение от смяна на  ръководството. Да, г-жа Костова напусна, но това  е нейно лично решение. Аз бих се радвала да продължавам да работя с нея, но се отнасям уважително към правото на избор на всеки колега. Факт е, че немалко  учители сменят училищата в търсене на своето разбиране за лична реализация. Отнасям се с разбиране към реакциите от страна на родителите при настъпване на промени. За да  успеем в съвременното технологично общество е необходимо да се научим да се справяме с промените,  да изграждаме положителна нагласа и вътрешна увереност”, подчерта Симитчийска.

Както стана ясно математически профил в ПГ „Константин Фотинов” ще продължава да съществува. В момента преподавателите по математика в учебното заведение са г-жа Пенка Стойчева, г-жа Христинка Йорданова, Стания Маринчева и новото попълнение – Ива Шейнова.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close