Седмицата

Няколко думи за почти готовия паметник на Петър Попангелов

boyko dzakerski

Зоя Станкова

В ателието на Бойко Джагерски в СОУ „Отец Паисий” работата по паметника на Петър Попангелов „върви към финал в глина, след което ще се отлее в бронз”, както самият Джагерски каза.

Завършената фигура на нашия славен съгражданин, в цял ръст, с височина 2,30 м., ще бъде разположена при входа на Туристическата градина. Нелеката задача за направата на този паметник Джагерски печели на обявен не отдавна от Общината конкурс.

Самият Бойко ни разказа малко повече за своето изкуство, а и за погледа си върху изкуството като цяло, но това е друга страна, към която няма да се обърнем точно днес. Сподели с нас, че скулптурата е преди всичко мисловен и изграждащ процес. Целта й е път към божественото. И ни даде за пример глината – „божественият материал”.

Показвайки ни скулптурата, която с едно силно излъчване и присъствие, всяващо някакъв респект, се издига насред ателието му, допълни: „Сложен процес в цялостния процес на душата.”.

Хубаво е да допълним, че Бойко Джагерски е завършил Художествената академия в София със специалност „Скулптура” и в Самоков негово дело са релефите на Васил Левски, на проф. Васил Захариев, на Наум Хаджимладенов, на Христо Йончев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close