ОбществоРегионалниСамоков

НЧ „Христо Ботев – 1928” отбеляза 90-годишен юбилей

„Самоков 365”

НЧ „Христо Ботев – 1928” село Говедарци отбеляза своя 90-годишен юбилей. Това се случи на 15 септември. Събитието се проведе в салона на културната институция с комедийната постановка „Не всеки крадец е мошеник” от Дарио Фо,  представена от самодейния състав на НЧ „Просвещение – 1870”, Брезник. Това беше първото изнасяне на комедията от артистите извън Брезник, след като два пъти е представена на брезнишката сцена по-рано през тази година.

Поздравителен адрес до читалищното настоятелство от името на кмета Георгиев изчете зам.- кметът Люба Кленова.

“Поздравяваме ви с 90-годишнината от създаване на НЧ „Христо Ботев – 1928”. Желаем ви все така с обич и жар да съхранявате и пазите самобитността на местния фолклор и обичаи, да ги популяризирате и да работите за приемствеността на поколенията, която имате сега. Поздравяваме Ви за изключително богатата Ви дейности инициативност в името на разнообразяване на културния и духовния живот в Говедарци, и за съхранението на традиционните ценности и богатство на фолклора. Стойностните неща не се измерват с времето, но то е силен атестат, защото само нужното и ценното оцелява. Читалищата са духовните средища на малките населени места. Благодарение на тяхната дейност хората могат да се докоснат до културата, до песните и танците на родния край. А безбройните награди от национални конкурси са само потвърждение, че сте успели да запазите и съхраните най-ценното – уникалността си”, пишеше в поздравителния адрес.

Той беше приет от председателя на читалището Мария Арангелова, секретаря Спаска Костова и в присъствието на кмета на село Говедарци Георги Шуманов.

През всичките тези години местното читалище е било и е в центъра на множество събития, като основната цел е да предаде фолклора, песните и традициите на по-младите. Успели са да съхранят й голяма част от позабравените обичаи като „Месене на квас”, „Бричане на младожена” и др. Не са забравени обредите и наричанията за Великден, както и подобаващото отбелязване на  Коледа и Бъдни вечер – с кадене и молитва. Заслужено място в празничния календар намират Сирни Заговезни с огньовете и „Ората копата”, Тодоровден с традиционните конски надбягвания, т.нар. кушии. На “Св. Троица” (Петдесетница) е официалният събор на селото. Групите и съставите към читалището участват ежегодно в редица престижни фестивали, конкурсни надпревари и се връщат с многобройни грамоти, медали и призови класирания. Тежката артилерия е театралната дейност, която поставя основите на културното учреждение през далечната 1928 г., месец февруари.  И преди това, хората в Говедарци и учителите са правели опити да развиват театрална дейност, като основно мъже са играели в представленията. Постепенно се включват и учителки. Като сцена са използвани класните стаи в училището. Едни от най-старите театрални дейци в Говедарци са Стойне Фичаров, Филип Бързанов, Андон Мазганов, Иван Пейчов и Славе Пейчов. До 1980 г. са се правели много пиеси. Традицията е възобновена през 2000 година с постановката „Насила оженване”. Ето защо и 90-годишният юбилей беше посрещнат с много настроение, препълнен салон и театрална постановка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close