КултураОбществоРегионалниСамоков

НЧ „Христо Ботев“ – с. Говедарци възобновява обичая „Старинна говедарчанска сватба“

„Самоков 365“

Читалище „Христо Ботев” в село Говедарци спечели финансиране на проект „Старинна говедарчанска сватба”. Средствата са осигурени от Национален фонд „Култура”.

Основната цел на проекта е съхранение на фолклорното наследство и традиции. Чрез реализирането му ще се представи един интересен обичай – старинна говедарчанска сватба. Това е семеен обичай, съхранен от местните хора. Обредността съдържа три основни елемента на сватбеното тържество – „Месене на квас”, „Бричене на младожена”, „Изводене на невеста”. Кулминационен момент е общото празненство, в което ще се включат останалите самодейни състави и публиката, като всичко е обвързано с впечатляваща хореография и завладяващи ритми на характерните народни хора и песни за случая.

Целият обичай ще бъде заснет. В проектните дейности освен кратък филм е заложено и изготвяне на мобилна изложба. По този начин ще се популяризира дейността и развитието на любителското творчество на читалищата, участващи в проекта. Осъществява се приемствеността между поколенията за предаване на народните обичаи. Възпитава се у младите любов към националните традиции, към бита и културата ни.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close