Култура

НЧ „Възраждане – 2016” навърши 1 година

Анна Манова

На 12 май НЧ „Възраждане – 2016” отбеляза една година от своето учредяване. По този начин в село Продановци, където се намира то, беше възстановена една прекратена във времето традиция. Необходимостта от подобно културно средище обаче е факт, а доказателство за това са дейностите, които се развиват в него.

„Това е празник не само на читалището, а на всички наши съмишленици, които ни подкрепиха и продължават да ни подкрепят. Защото всяко едно голямо дело започва с малка стъпка, а след нея още една, и още една. Не случайно името на нашето читалище е „Възраждане”, защото такава е неговата основна мисия да постави начало на всичко малко позабравено, да събере под един покрив самодейното творчество и то да има своя логичен дом и място”, каза в уводните си думи секретарят Елица Лобутова. Тя подчерта, че не случайно то е учредено през месец май, който се характеризира като културно наситен месец. И не пропусна да благодари на Община Самоков, за оказаната помощ и подсигуреното уютно място, където могат да се събират хора със сходни интереси. От своя страна зам.-кметът Сия Шехтанова поздрави присъстващите и пожела на жителите на село Продановци да отделят време за култура и изкуство, за духовност като цяло.

Програмата продължи с изпълнение на Аделина Даганова. А по повод отминалия наскоро 11 май стихове рецитираха Симона Георгиева и Йоана Волова. На импровизираната сцена се изяви и танцовият състав към читалището с ръководител Теменужка Ковачка. Те изиграха няколко шопски хора. Гости на събитието бяха и ангелогласните момичета от ДВГ „Медени звънчета”, с ръководител Даниела Георгиева. Индивидуално изпълнение направи Мартина Дибекова, която също е под ръководството на Георгиева от „Белчинче”.

 

 

 

 

 

Поздравителен адрес към ръководството на читалището от името на кмета Георгиев изчете зам.-кметът Люба Кленова. Официални гости на събитието бяха още народният представител Валентин Милушев, кметът на селото Емилия Драганова и представителите на Община Самоков – Пепа Георгиева и Даниела Йончева.

„Началото беше много трудно, докато регистрираме читалището. Но това ни ентусиазира още повече и за кратко време успяхме да приключим с тези организационни неща. С подкрепата на Общината имаме едни уютни стаи, в които съвсем нормално можем да провеждаме всякаква дейност. Стараем се почти всеки месец да правим по нещо, за да може хората да усещат, че има живинка. Организирахме кулинарна изложба, направихме великденска работилница. Това, което ни предстои е първият фестивал в началото на юни, в който участие ще вземе и танцовият ни състав. За лятото сме планували повече инициативи за деца, за да може да са ангажирани с нещо, което да им е интересно”, сподели пред „Самоков 365” Елица Лобутова.

Тържеството приключи с общо хоро, на което се хванаха дружно под ритъма на танца почти всички присъстващи.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close