ОбществоРегионални

Носителят на „Аскеер” – самоковецът Александър Хаджиангелов и Юлиян Петров от сериала „Скъпи наследници” със съвместен проект

Анелия Балабанова

Сдружение „Арт перспектива” и комедията „Камъни в джобовете” от Мари Джоунс са най-новото предизвикателство за Александър Хаджиангелов. Изкуството не познава граници, а полетът на въображението и мечтите не търпи ограничения. Воден от това, преди дни самоковският актьор и неговия колега от Младежкия театър – Юлиян Петров зарадваха почитателите на театъра с  премиерната постановка „Камъни в джобовете” в Нов Театър НДК. Сценографията и костюмите за спектакъла са дело на Росица Грънчарова, а музикалното оформление на Павел Васев. Режисьор е Венцислав Асенов.

Двама разочаровани от живота си статисти, суетна кинозвезда, неразбран творец, озлобен асистент-режисьор, напориста асистентка, местен алкохолик и проблемни тийнейджъри окупираха сцената и пресъздадоха една забавна история, в която звездите стават масовка, а статистите – звезди. Следпремиерно разтваряме завесата затова, какво още зрителите ще могат да видят. Ето какво ни разказа Александър Хаджиангелов:

Г-н Хаджиангелов, голяма актьорска хапка ли са Сдружение „Арт перспектива” и постановката „Камъни в джобовете”?

Тази пиеса е играна засега само веднъж, миналата седмица. Аз и моят колега от Младежкия театър – Юлиян Петров, заедно с режисьора Венцислав Асенов, с който сме работили няколко пъти досега, решихме да създадем свое частно представление. Да излезем от държавния театър и да пробваме да се развиваме на свободния пазар. За тази цел в края на миналата година създадохме сдружение „Арт перспектива”. Тръгнахме с абсолютно лични инвестиции. Естествено всяко едно творческо сдружение има право да търси варианти за съфинансиране в подкрепа на проекти. Потърсихме такава от различни места.  Първата постановка, която представихме пред публика се казва „Камъни в джобовете” – една ирландска пиеса, за двама статисти, участващи в холивудска продукция. Най-интересното е това, че двама актьори – аз и моят колега играем общо 14 персонажа.

Не е ли доста рисковано начинание, а и като избор на постановка?

Естествено, че винаги има риск. И двамата сме с дългогодишен опит в театъра и имаме доста роли зад гърба си. Знаем как се получават нещата. Освен в театъра, участието ми в главната роля във филма „Радиограмофон”, който получи няколко награди от престижни кинофестивали  и  това на Юлиян в популярния сериал „Скъпи наследници“ и филма за Лея Иванова „Пеещите обувки” също поражда интерес и привлича публиката. Пиесата е много динамична, забавна. Персонажите са много характерни и запомнящи се. Човек лесно свиква с тях и остава с усещането, че сцената е пълна.

Защо точно на „Камъни в джобовете” се спряхте?

Ирландската драматургия доста се доближава до нравите на българина. Сблъскваш се с хора и всеки ти обяснява, как нещо не може да стане. Откъм тематика представлението е доста актуално, особено за по-младата публика. Става въпрос за двама души, които са отритнати от едно или друго място. Не могат да намерят своя път в живота и да се установят. Заварваме ги да работят, колкото да припечелят някой долар. Те обаче имат много по-големи мечти и ние показваме как човек не трябва да се отказва от тях. Напротив, да ги следва и да търси вариант те да се случат. Смятам, че това вълнува младите хора, защото всеки един от тях в по-ранен или по-късен етап от живота си, застава на кръстопът пред тия въпроси.

На 28 януари беше премиерата, планирате ли още представления?

Следващите ни представления в София ще бъдат на 22-ри февруари и 18-ти март. Изключително се радваме, че Община Самоков взе решение да подкрепи финансово този проект. Ние се ангажирахме да изнесем две безплатни представления в Самоков – едното се очертава да бъде около великденските празници през април месец. Планираме и още едно, което да бъде по- нататък през годината. Силно се надявам след това първо представление, което направихме да осъществим и още проекти. Вече се оглеждаме и за други пиеси.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close