Обща категория

Нормализира се обстановката в Самоков след обявеното бедствено положение

Самоков 365

Нормализира се обстановката в община Самоков след обявеното в понеделник следобед бедствено положение. На територията на останалите 21 общини от Софийска област няма данни за наводнения или аварии, причинени от обилните валежи, гръмотевични бури и градушки, паднали през вчерашния ден.

От РД ПБЗН-София информират, че за периода от 8.00 часа на 3 юли до 8.00 часа на 4 юли, в Софийска област няма данни за затворени пътни участъци, откъснати населени места, както и потребност от евакуация на хронично болни хора, родилки и други, както не е имало необходимост и от снабдяване с храна и стоки от първа необходимост.

Лошите метеорологични условия не са оставили населени места без водоснабдяване и телефонни връзки. На места е имало райони с частично прекъсване на електрозахранването, като то вече е възстановено.

След продължил повече от четири часа проливен дъжд, в град Самоков са наводнени дворни места, приземни етажи и мазета. В 15.00 ч., със заповед № 01-1012/03.07.2017г. на кмета на гр. Самоков г-н Владимир Георгиев, е обявено бедствено положение на територията на града.

Чрез НС 112 в Оперативния център на РД ПБЗН-София, са получени повече от 300 сигнала за наводнения и бедстващи граждани. За отстраняване на щетите от наводнението е сформиран Оперативен щаб, начело с кмета на града. Евакуирани са 12 граждани, повечето от които вече са по домовете си.

Във вторник сутринта ресорният Заместник областен управител на Софийска област г-н Николай Николов пристигна на място в Самоков, за да координира дейностите по справяне с последиците от наводнението. На място пристигнаха още Областният управител  Илиан Тодоров и ръководителите на РИОСВ-София, ГД ПБЗН-София, ОД по Безопасност на храните-Софийска област, РЗИ-София област, „ВиК“ ЕООД-София.

За периода на кризата в работата по отстраняване на последствията от СД ПБЗН са изпратени 16 служители, един контейнеровоз, една Амфибия, два противопожарни автомобила и 12 моторни помпи. От РД ПБЗН-София за справяне с бедствието са изпратени 27 служители, осем противопожарни автомобила и 12 моторни помпи. На помощ на служители от ГД ПБЗН са пристигнали и четирима доброволци от София с четири моторни помпи. Отводняването на залетите имоти продължи през цялата нощ  и ще продължи до окончателно справяне с последствията от бедствието. Към 10.00 ч. на 04 юли. водата, заляла Самоков, се оттече, като частично наводнени останаха дворове и мазета, като екипите продължават работа там.

От екипи на РИОСВ-София бяха замерени нивата на замърсяване на Пречиствателната станция за отпадни води на Самоков, на старото сметище и новото депо за отпадъци на града, като не е констатирано превишаване на замърсяването. От ОД по Безопасност на храните направиха проверка на магазините за хранителни стоки с цел да бъдат констатирани и бракувани негодни за употреба хранителни продукти. От ОДБХ направиха и проверка за починали животни, които трябва да бъдат закарани до екарисаж. От екипи на РЗИ бяха взети проби от питейната вода, която имаше леко замътняване, но не е констатирано опасно замърсяване. Водоизточниците на община Самоков са хлорирани с превантивна цел. Екипи на ВиК и РЗИ участваха още в почистването и отпушването на канализационната мрежа на града, като тя не е била прекъсвана аварийно от бурята. Извършена е и дезинфекция на детските градини и учебни заведения, засегнати от водата. Електрозахранването бе изключено отново с цел превенция, поради достигане на нивото на водата до електрическите табла в домовете на гражданите, но вече е възстановено. Кметът на Самоков вече сформира комисии, които да опишат щетите на засегнатите граждани и тези по общинската инфраструктура.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close