Седмицата

Нов туристически обект на културната карта на Самоков

cari mali gradДва месеца предсрочно беше открит един от най-големите туристически обекти в района – късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк Цари мали град. Една от основните заслуги за това крепостта да бъде възстановена, е на главния археолог Веселин Хаджиангелов, който води разкопките от самото начало и е следил отблизо целия процес.

Официалното прерязване на лентата се състоя на 18.07.13 г, като събитието уважиха министърът на Регионално развитие и благоустройство Десислава Терзиева, Петър Стоянович – министър на културата, Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, народни представители от София област, Симеон Пешов, председател на фондация „Възраждане на Белчин”, Николай Овчаров – археолог, Аксиния Джурова– историк, духовни лица и кметът на Община Самоков Владимир Георгиев.

„Впечатлена съм от този културен обект. Сигурна съм, че той ще даде тласък на развитието на туризма в региона. Благодарение на него са открити 63 нови работни места. Впечатлена съм и от реставрацията. Бях си приготвила слово, но това, което видях ме смая”, изрази своето възхищение министър Десислава Терзиева.

Като едно от новите чудеса на модерна България, определи Цари мали град министърът на културата Петър Стоянович и допълни: „Когато българинът иска, той може. Това разбират в Европа под културен туризъм”.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев също поздрави присъстващите с думите: „Само преди година на същото място се постави капсула на времето. Днес сме свидетели на свършеното. Вече се вписваме като една атрактивна дестинация с прекрасен облик. Това е път за приемственост към миналото, но и осъществяване на връзка с бъдещето, което ще завещаем на бъдещите поколения. Това за нас е учебник по история”.cari mali grad2

Симеон Пешов изрази своята гордост от това, че е родом от Белчин и как се развива селото. Разказа, че преди 60 години, когато е учил в местното училище неговите учители и съученици са посещавали това място и са се увличали по легендите за величие, падение и духовност. „Осъществи се един 10-годишен проект, базиран на търсене на истината в много книжнина, открити са множество артефакти. Днес този комплекс има 10 причини, заради които може да се нарече чудо. Благодарности към дядо Владика, с чиято помощ имаме икона с частици от мощите на Св. Петка. Това е рядкост. Завършихме два месеца предсрочно проекта, за да се използва пълноценно туристическият сезон”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close