ОбществоРегионални

Нов проект за вилно селище между Самоков и София

Анелия Балабанова

 

Един важен и стратегически проект не само в регионален, а и в национален мащаб набира скорост. За „Плана хайтс” се заговори усилено преди няколко седмици и то от най-високо, правителствено ниво. По всичко личи, че почти десет години след покупката на голям терен между София и Самоков проектът за жилищно селище  „Плана Хайтс” започва да се случва и беше включен в графата „приоритетни”. Казано по друг начин държавата се ангажира да обслужва в по-кратки административни срокове изграждането, както и да финансира част от пътя и инфраструктурата.

Върху доста голям периметър / около 621 дка/ ще изникне съвсем ново селище. Предвидено е изграждането на 150 къщи за отдаване под наем, търговски, спортен и медицински център, детска градина, паркове, зелени площи, детски площадки, център за сигурност, както и необходимата за нуждите на селището инфраструктура – пътища, електричество и водоснабдяване. Допълнително 600 парцела ще бъдат структурирани за възможни жилищни нужди. Инвестицията от 53.7 млн. лв. в този първоначален етап ще доведе до разкриването на над 100 нови работни места, а общата численост на работниците, които ще бъдат ангажирани по време на строителството, ще е около 500.  Различното в настоящия план е, че се дава опция да се закупи и само терен и после да се построи собствена къща, като се плати и част от инфраструктурата. Другият вариант е класически – да се купи готово жилище.  Израелският инвеститор „А.З.К. пропъртис” ще разработи инфраструктурата, финансирана от жителите, и ще остане като основен доставчик на различни услуги, когато проектът бъде изцяло завършен.  Фирмата ще продава чрез модела “Построй сам своя дом” като тази фаза е ограничена до първите 500 единици, а периодът за построяването им е до пет години. Във втория етап ще се продават готови къщи. По думите на Емил Магрисо – проджект мениджър и главен секретар на търговската камара България – Израел, веднъж изграден прогнозната инвестиция в проекта ще достигне 500-600 млн. евро. Бъдещото селище ”Плана Хайтс” ще бъде разположено на около 25 км. от София, а пътуването през Бистрица отнема около 30 минути.
Компанията инвеститор е “А.З.К. пропъртис”, а според изнесените данни 100% от дяловете се държат от “Грийн проджект инвестмънтс енд файненс”. Неин собственик и управител и на двете компании е израелецът с българско гражданство Авиноам Катриели.

За развитието на района ще допринесат и други мащабни инвестиционни инициативи. Вече ви информирахме, че минералният туризъм има амбицията да е новото стъпало в развитието на Белчин. Освен възстановената късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк затова ще допринесе и бъдещият екопроект „Белчински извор”, който към днешна дата е само едно добро пожелание. Към графата със стратегическите проекти може да бъде причислен и голф центърът м землището на Горни Окол.

.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close