ОбществоСамоков

Нов препис на „История славянобългарска“ направиха преподаватели и ученици

„Самоков 365“

Нов препис на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски направиха преподаватели и ученици. Инициативата е на ръководството на самоковското училище ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ като част от два юбилея, които отбелязваме тази година – 300 години от рождението на преп. Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“. И не на последно място тя се вписва успешно и в Паисиевите дни, които се проведоха за първи път в Самоков само преди седмица.

Началото на преписа бе поставено от кмета на Община Самоков г-н Владимир Георгиев и от директора на училището г-жа Ирена Коцева. В него активно се включи и целият педагогически колектив. С много желание и ентусиазъм ред по ред и глава по глава, старателно и красиво, своя принос към преписа отдадоха всички възпитаници на училището от 1 до 7 клас. Учениците научиха за важните моменти от нашето историческо минало, за историческите личности и за значимостта на книгата като цяло за нас българите. В инициативата и като част от заключителния проект „Подкрепа за успех“ в преписа участваха също ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и от ОУ „Христо Максимов“.

Децата се запознаха с книгата „История славянобългарска“ и си припомниха за първия й препис, който е дело на Софроний Врачански. По-интересният факт е свързан с втория препис, датиращ от 1771 година, който е направен от поп Алекси Попович. Поп Алекси е самоковец. По този начин и чрез поредния препис може да се каже, че нишката на приемствеността не се е загубила. Още повече, че дълги години няколко видни самоковци се стремят да защитят тезата, че родното място на Паисий Хилендарски е именно Самоков. Повече от 25 години научните интереси на доц. д-р Мария Деянова са насочени към проблема за родното място на преп. Паисий Хилендарски и преписите на неговата „История славянобългарска”. Тя  доказва, че езиковите особености (фонетика, морфология и синтаксис) на „История славянобългарска” недвусмислено посочват като родно място на преп. Паисий Хилендарски селищата от Самоковския край. Дълги години краеведът Иван Ненов посвещава на търсене и намиране на аргументи за същия факт, като той твърди, че родното място на Паисий е село Доспей. Ненов има издадени няколко книги по темата, като „Самоковският препис на „История славянобългарска“ получава Национална награда „Николай Хайтов“.  Ненов ревностно зажитава тезата си и бе крайно разочарован, че честванията за Паисий през последните години се случват в Банско, а не в Самоков.  Един от последните, който отново с редица изследвания доказва, че Отец Паисий е родом от Самоков е доц. д-р Константин Рангочев, член на Асоциацията по антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“.

Ученическият препис на „История славянобългарска“ вече е подвързан с дебели корици и ще се съхранява в библиотеката на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close