Седмицата

Нов параклис има в Доспей

Paraklis1 (1)Анелия Балабанова

Нов параклис се извисява над с. Доспей и осветява пътя на вярващите. Светинята е съградена до стария дъб в местността носеща името Дабо. Никой от жителите на Доспей не може да каже точно колко годишно е дървото, но вярват, че мястото около него е натоварено с особен заряд. Според преданията и легендите там някога е съществувал параклис, който е разрушен под напорите на времето. „Било е оброчище от незапомнени времена – вероятно още от покръстването на България” – разказва Иван Ненов. Новопостроеният параклис „Възнесение Господне” е изграден изцяло с дарителски средства. Инициативата затова е на Георги Попов и е подкрепена от местното читалище „Отец Паисий – 1910” в лицето на неговия секретар Елена Ковачка, родолюбиви и предприемчиви жители на Доспей като Ася Димова, Катя Гергинова, Радка Ласкина и др.

Десетки жители на Доспей изминаха с всевъзможни превозни средства – леки коли, мотори, джипове пътя до параклиса, за да присъстват на освещаването. То беше извършено от отец Георги. Както подобава на такъв ден, имаше и вкусен курбан, приготвен по-рано. За това да е наистина празнично настроението, допринесоха и жените от фолклорната група към читалището в с. Доспей. Това е поредното свято място в околностите на селото.

„Първата църква в селото била оброчището „Св. Богородица”” – става ясно от книгата на Христо Семерджиев „Самоков и околността му”, но не се знае дали сама тя е паднала от старост или са я разрушили турци. Помни се, че бил възстановен само олтара й, пред който богомолците, оградени с черги, извършвали богослужение и разни други религиозни обреди.

Related Articles

2 Comments

  1. От много отдавна трябваше да има параклис на това свещено място! Да,няма спор на Дабо има някаква енергия усеща се някак! Но има и още нещо вечер с помоща на генератор свети от далеч в синьо електрически кръст! А инициатора за концерта,който се състоя бе на госпожа Катя Кирова и дарения в голяма сума на Георги Попов и други жители на селото!

  2. Поздравления Анелия ,за прекрасната статия! Бъди жива и здрава и все така да продължаваш да ни радваш с вълнуващите статии!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close