Слайд категория

Нов обществен съвет изгря на самоковското политическо небе

obsht.syvetНепосредствено сред февруарските вълнения станахме свидетели как започват да се формират т.нар. Обществени съвети, чито основна функция беше да следят изкъсо действията на властта и на монополите. В Самоков тогава също се учреди такъв. Той прие свой устав, избра си председател, който впоследствие беше детрониран. След това на председателското място седна друг и групата започна да задава ключови въпроси, свързани с община Самоков. В последно време обаче нямат ясно изразена активност.

Няколко месеца по-късно се появи втори такъв Обществен съвет. В понеделник вечер в Младежкия дом се състоя неговото официално учредяване. Алтернативният Обществен съвет, както беше назован от съставителите си, ще има за цел също да следи действията на местната власт. „Това показва, в частност, че след 24 години няма вече страх и че се формира гражданско общество“, каза в началото Христо Николов – регионален координатор на партия „Солидарност“ и модератор на дискусията. Инициативната група, която е в зародиша на идеята, добави още той, тепърва ще се разраства. Тя ще бъде отворена за всички граждани, които имат позиция, които са дали нещо на Самоков. В ядрото на Обществения съвет застават хора с политически опит и са били част от местния парламент – инж. Николай Христов – председател на НФСБ-Самоков, Калин Единаков – координатор на партия „Нова алтернатива“, д-р Константин Панев – съпредседател на ГИОС, Георги Джелепов – председател на Народна партия „Свобода и достойнство“-Самоков, инж. Петър Чарийски – член на управителния съвет на Гражданската инициатива „Справедливост“. Присъстваха и представители на БЗНС и ДСБ.

Формацията ще настоява да се чуе различната гледна точка, свързана с процесите, които протичат в нашата община. Общественият алтернативен общински съвет, по думите на Христо Николов, ще бъде коректив на действащия Общински съвет в момента. Негова основна фукция ще бъде да сезира обществото и институциите, от които зависи дадена ситуация. Според модератора е публична тайна, че в града цари чувство на върховенство и недостъпност.

Алтернативният съвет се състои от извънпарламентарни партии, чиито представители са експерти в отделни области – образование, екология, здравеопазване, социални дейности и др. В хода на представянето и дискусията се чуха и различни мнения за същността и функциите на новата обществена структура. Спор предизвика мнението дали трябва да се тръгне от националното към локалното или обратно.

С оглед на събитията в национален мащаб надделяха твърденията, че освен протестите, които тресат страната, се налагат и промени в Изборния кодекс, които да регламентират един нов принципен изборен процес. Но в крайна сметка в рамките на самата среща не се чу нито едно конкретно предложение за действие в определена насока.

„Самоков 365“ ще продължи да следи темата с обществените формации и техните гледни точки, макар че не засичаме техни представители на заседанията на ОбС Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close