ОбществоРегионалниСамоков

Нов Културен дом на името на Станислав Доспевски отвори врати в с. Доспей

„Самоков 365“

С празнична програма на самодейците към Народно читалище (НЧ) „Отец Паисий“ – село Доспей и с учениците от Начално училище „Станислав Доспевски“ – град Самоков официално бе открит новият Културен дом „Станислав Доспевски“ в самоковското село Доспей.

„Тази година в нашето село и читалище се случват много полезни и хубави неща. Дойде време да открием тази културна институция, за което много се радваме“, подчерта секретарят на НЧ „Отец Паисий“ – село Доспей Елена Ковачка, която е и библиотекар на местната библиотека.

Библиотеката вече ще се намира в Културния дом. Ковачка каза, че Културен дом „Станислав Доспевски“ е под егидата на местното читалище. По думите й освен библиотека сградата ще бъде и за различни мероприятия – изложби, беседи, както и за занимания с деца.

Ковачка добави, че са решили да нарекат Културния дом на името на прочутия художник Станислав Доспевски, защото типично фамилията му е като на селото, а и тази година се честват 200 години от неговото рождение. Тя изтъкна обаче, че основаната идея е, защото той самият е живял в село Доспей, като след това се мести да живее в Пазарджик. Доспевски е и един от основоположниците на Самоковската художествена школа.

По случай откриването в Културния дом има и подредена гостуваща изложба от Художествена галерия „Станислав Доспевски“ – град Пазарджик. Тя ще може да бъде видяна до 1 октомври.

„Изключително ми е приятно, че сме се събрали толкова много хора, за да почетем една патриотична инициатива на вашето читалище. Това бе една занемарена сграда. Много се радвам, че благодарение на Местна инициативна  група (МИГ) – Самоков намерихме средства, за да можем да я възстановим“, каза в словото си кметът на община Самоков Владимир Георгиев.

По думите му, без подкрепата на местни жители проектът не би бил възможен. „Неслучайно вашето читалище е Отец Паисий, защото всички знаем, че той е оттук, радвам се, че читалищните дейци решиха да нарекат новия Културен дом на името на Станислав Доспевски“, посочи кметът , като изрази радостта си.

Лентата бе прерязана от кмета на община Самоков Владимир Георгиев, кмета на село Доспей Николай Гешев, секретаря и от председателя на НЧ „Отец Паисий 1910“ – село Доспей Елена Ковачка и Христина Вукова.

Тържествен водосвет по случай откриването бе отслужен от отец Любомир Мишков и отец Георги Николов.

Приветствена слова бяха поднесени и от кмета на село Доспей Николай Гешев и председателя на местното читалище Христина Вукова.

В края на празничната програма кметът на община Самоков Владимир Георгиев връчи на всички участници в програмата подаръци.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close