БизнесМестен бизнесПредстоящо

Нов еко проект стартира в Белчин

Анелия Балабанова
Зоя Станкова
12576342_10205985194610038_1477821458_nСтане ли дума за Самоков, в съзнанието на повечето хора изплуват Боровец, планината, картофите, Голямата чешма и поверието, че който пие вода от нея отново ще се върне на това място.
Реално, все неща, свързани с туризма, който имаме претенции да развиваме и културно-историческото ни наследство, което е един неизчерпаем извор на безценности.
От няколко години към привлекателните кътчета за отдих и посещение в района може да се добави и възстановената късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк Цари мали град в село Белчин, чиито някогашни основи са запазени и въпреки оспорването и „компетентността” на мнозина хора явно сочат към част историческото минало на селото и я утвърждават.
За кратко време комплексът, изграден от историческия обект на хълма Св. Спас, възстановената църква „Света Петка” и етнографския комплекс, разположен в подхода към споменатите забележителности успяха да наберат популярност и да се превърнат в предпочитана дестинация.
Да не забравяме и хижата – „Белчински рай”, „кацнала” горе на склоновете, сгушена сред чудната природа и готова да предложи във всеки един момент уют, топлина и комфорт на решилите да отседнат в нея.
Преди време в селото, точно на центъра, беше изграден и паметник, с който се отдава почит и на загиналите във войните войници от селото.
И въпреки всички природни и исторически дадености на „белчинско”, „запазената марка” там си остава минералната вода.

През 2009 г., водени от легендата за чудотворните минерални извори в селото бяха направени сондажи. Експертната балнеологична оценка показва, че водата от минералния извор е хипертермална – 42˚С, слабо-минерализирана и подходяща за ежедневна употреба. На база физико-химичния анализ и направените клинико-експериментални проучвания е установено, че тя влияе ползотворно на различни ставни заболявания, за възстановяване при посттравматични и постоперативни състояния, заболявания на периферната нервна система, кожни и гинекологични заболявания, стомашно-чревни разстройства, дегенеративни и възпалителни процеси.

Върху потенциала и лечебните свойства на минералната вода е фокусиран и екопроектът „Белчински извор” в изпълнение на „Главболгарстрой” АД. Развитието на СПА и балнеологията, природните забележителности в района с концентрация върху т.н. животворна вода са едни от акцентите. Еко темата все още е актуална и продължава да вълнува. Тя е заложена в основата на бъдещото селище в района. По всяка вероятност крайната цел е изработване и предлагане на една завършена концепция, която да превърне Белчин в предпочитана туристическа дестинация.

Това би разнообразило предлагания туристически продукт в района извън идеята и стремежа Боровец да привлича целогодишно туристи. От важно значение е и проекцията върху останалите населени места в района, които също имат нужда от съживяване. При всички случаи развитието и налагането на Белчин като едно по-различно място за отдих, почивка и посещение би провокирало подобен процес.

 

Развитието на населеното място е надежда и за околните села да се съживят, покрай неговото културно и туристическо възраждане, затова не можем да отречем, че и най-малката живинка води след себе си голямо оживление.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close