ОбществоРегионалниСамоков

Нов дневен център ще помага на деца с увреждания в Самоков

“Самоков 365“

От няколко месеца в община Самоков се предлага нова социална услуга, която е насочена към децата с увреждания. В създадения по европейска програма дневен център, децата могат да получат не само грижи, но  също психологическа подкрепа, рехабилиация, занимания по интереси и образователни програми.

Чрез новата услуга се дава възможност за адаптиране на тази уязвима група към обществото. Децата и младежите, които са потребители на центъра, посещават и специалисти като педагог, трудотерапевт, медицинска сестра, рехабилитатор, психолог, логопед, социален работник.

Пространството е оформено така че да бъде възможно провеждането на разнообразни дейности и осигуряване на уют и удобство на потребителите. Специалистите, които работят в двата центъра, които се помещават в една сграда, помагат за подобряване състоянието на потребителите. Това е възможност за родителите на деца с увреждания да получат компетентна експертна помощ за подобряване на състоянието им и социализацията им.

Целта на всеки един специалист е подкрепа на индивидуалното развитие, поддържане и придобиване на нови способности и самостоятелност на децата с различен вид и степен на увреждане. Услугата включва разнообразни консултативни, терапевтични и рехабилитационни дейности, насочени към създаване, поддържане и разширяване на социалните умения, както и обучение за водене на самостоятелен начин на живот.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close