ЗлободневноОбща категорияОбществоРегионални

Новото парче „Модерното „Под иго” събра самоковски братя по рап

Анна Манова

Новото парче „Модерното „По иго” събра на една сцена и в един клип братя не по кръв, а по рап. То е дело на шест самоковски рапъри, обединени под името Samokoz Cypher и включва кадри, показващи емблематични части от родния град на момчетата. Неговата премиера се състоя на 9 юни  /събота/ в Хъба. И предизвика интерес във всички фенове на този тип музика. Парчето беше прието много добре. До момента от пускането си в YouTube е събрало над 7000 гледания. Още повече, че през последните няколко години не се беше появявала друга подобна колаборация от толкова местни изпълнители на едно място. Повечето от тях наблягаха на самостоятелни изяви, индивидуални тракове и клипове.

Идеята за този клип и участниците в него е на Никола Чолаков /SON a.k.a Kolyacho/. Като тя отлежава в съзнанието му над 5-6 години. През 2012 година се запознава с Анри Хаджийски, който е част от познатата самоковска група Liberty. Тогава са й първите му стъпки, изяви и записи в студио. Самият Никола още от много малък е рап фен, наред с това и професионален състезател по сноуборд. Уличната култура му е близка. Започва да записва собствени клипове заедно с Даниел Димитров /a.k.a Kapone/, а парчето „Това ли е живота” събира над 10 000 гледания през годините. Няма друг самоковски трак, който да е навъртял толкова гледания. Желанието и мечтата на Никола Чолаков е да направи сайфър,  в който да обедини всички силни самоковски рап изпълнители. Оказва се че тяхната бройка не е никак малка – около 16 момчета се занимават с рап в Самоков. Той решава да покани 11 от тях. В последствие групата се редуцира до шестима. В общия проект участват Виктор Стойков  /a.k.a VictorBonus/, Никола Чолаков /SON/, Васил Масларски /а.к.а Profit/, Ивайло Шехтов /а.к.а Basta/, Емил Ковачев /а.к.а О.J/ и Анри Хаджийски /Anry/. Всеки един от тях е съавтор на парчето като има възможността да напише сам своята част. Това е идеята на сайфера- всеки да представи себе си, стила си и гледната си точка. Няма припев. Самият ритъм и инструменталът определят настроението на цялото парче, което е в духа на фристайла. На един микрофон се завъртат всички изпълнители.

За един рапър е от голямо значение да изрази себе си чрез рими, своята позиция, своето недоволство и личен бунт. Точно това е и основната цел на колаборацията – да ги предизвика да покажат най-доброто от себе си, най-силните си рими и своята индивидуалност. Интересното е, че един от участниците – Виктор Стойков се връща от Германия, където живее, за да запише заедно с групата. А малко преди това е изкарал солов трак – „Нищо друго”. Нов трак е записал и още един от групата – Никола Чолаков, „Настигам”. От своя страна със сериозна контузия, но с много хъс се включва и Иво Шехтов. Името на парчето „Модерното „Под иго” се ражда в студиото, като то е част от текста на Васил Масларски и всички участници се обединяват, че това е най-подходящото название за общия им проект. Както подчертаха Анри и Никола то е събирателно на личния им бунт срещу системата. За всички участници рапът е начин на живот, а не е това, което се вижда от малкия екран. Няколко дни им отнема записването, заснемането и монтирането на клипа, за да може в началото на юни да се завърти в различните платформи. Идеята на момчетата е да покажат града ни като един малък Ню Йорк. В клипа се виждат кадри на Самоков от птичи поглед, Червеният мост, зала „Арена”, салонът и сцената на читалището. Проектът е изцяло самоковска продукция, самофинансиран от участниците в него. Никола Чолаков и Анри Хаджийски подчертаха, че е много трудно да се направи продукция, без подкрепа от страна на бизнеса, без сериозно спонсорство. Но момчетата доказват, че има ли желание, се намират и начини.

Продуцент на самоковското рап парче е Никола Чолаков / SON a.k.a Kolyacho/. Музиката, аранжиментът, записът и обработката са дело на Христиан Христов. Парчето е записано в IMP @ Roof Rhumz Studio. Видеото е заснето от Любо Янев, а монтажът му е на Владимир Димитров и Любо Янев. Това, което си пожела главният „виновник” и инициатор на общата колаборация Никола Чолаков е то да се хареса на аудиторията и да събере над 10 000 гледания – ясен сигнал, че са си свършили добре работата заедно. И не на последно място да имат възможност да запишат още съвместни проекти.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close