Обща категорияОбществоСамоков

Новосформираният СК „Рилец” се стреми да подготвя състезателите си на професионално ниво

Aнна Манова

От този сезон в Самоков има създаден нов клуб по ски. Новосформираният СК „Рилец” е сдружение с нестопанска цел, учреден през септември 2018 г. с цел развитие и разпространение на ски спорта в района. Лицензиран е към БФСки.

Клубът е създаден, за да удовлетвори желанието на група родители децата им да се занимават със ски на едно по-високо ниво, с по-голяма професионална насоченост. Това от своя страна ще гарантира израстване на децата и постигане на по-добри резултати и класирания. В Управителния съвет са Васил Божков, Цветелина Божкова, Вяра Тодорова, Габриела Георгиева, Ваня Петрова, Николай Тодоров, Георги Джоргов. Председател на клуба е Васил Божков.

Решението за създаването на нов клуб се появява още през лятото на 2018,  а през есента вече е факт. Спират се на името „Рилец” като събирателно и символично за нашия край. Като название, което бързо се помни и се свързва с Рила, в подножието на която правят своите подготовки малките състезатели. Идеята на учредителите е клубът да започне с по-малък брой състезатели, като по този начин да се наблегне на индивидуалната подготовка и личните качества на всеки един състезател. До този момент в клуба са картотекирани 11 деца в U8 –U12. За подготовката на децата ще се грижи дългогодишният треньор с  богат опит в ските Георги Спасов. След разговори с него той на драго сърце се съгласява да съдейства за развитието и популяризирането на ски спорта в района. Родителите осигуряват екипи и ски на малките състезатели. Тази година амбициите на председателя Божков и треньора Спасов са усилията да са насочени към по-малката възрастова група, а от следващия сезон, като натрупат повече опит, да се впуснат с нови сили към по-големите групи.

„Нашата основна идея е не да привличаме деца от други клубове или да създаваме пречки на наши колеги, а да подготвим нашите състезатели на едно по-високо ниво. Това ще им предостави едно по-добро следващо развитие. Искаме да започнем с по-малко деца и на всяко от тях да се обърне индивидуално внимание”, подчерта председателя Васил Божков.

“Желанието ми е да възродим славата на самоковската ски школа. С този клуб решението на УС е да се тръгне на едно по-професионално ниво. Когато ме поканиха за треньор на новия клуб се съгласих, макар напредналата си възраст. Иска ми се да върнем спортната слава на Самоков. Работил съм над 20 години като треньор и имаше много добри спортисти. По мое време на състезание от първо до десето място нямаше кой да ни бие. Като се ходеше на Олимпиада от четирима души четири бяха самоковци. Сега виждам, че и в тези деца има бъдеще, в тях гори моята надежда за нови успехи, класирания и медали. За сега в ранглистата караме с по-задни номера, но независимо от всичко при показни добри класирания се измества позицията на стартирането, което е много важно. Един стартов номер ти дава предимство от 1.5, 2 или 3 секунди разлика при състезатели с еднакви възможности. Целите и задачите са колкото се може повече напред с медалите”, подчерта треньорът на СК „Рилец” Георги Спасов.

Първото състезание на СК „Рилец” беше между 7-8 януари тази година в Пампорово, където децата се представиха и в двата старта за купа „Пампорово” и за купа „Канари” /организирано от СК „Канари”, Пловдив/. Макар и само с двудневна си подготовка на Боровец, състезателите успяха да се представят много добре, като в първия състезателен ден Божков стана трети, а през втория имаше реален шанс да се класира отново в     челната тройка. Клубът се подготвя и за предстоящите купа „Осогово”, състезание в Банско в началото на февруари, следва състезание на Витоша, купа „Боби Мавриков” и три състезания на местно ниво в Боровец.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close