ПолитикаРегионални

Новоизбраният народен представител Валентин Милушев: „ Самоков трябва да се стреми към използването на повече евросредства”

Анелия Балабанова

В съответствие със законовите изисквания на 2-ри април ЦИК обяви окончателните резултати от проведените на 26-ти март предсрочни парламентарни избори. Вече са ясни имената на избраните народни представители от 26 МИР-София област. Както е известно районът е с осем полагаеми мандата – по три отиват при ГЕРБ и „БСП за България” и по един остава за „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО” и ПП „Воля”. От ГЕРБ в 44 НС влизат водачът на листата Николина Ангелкова, Валентин Милушев –  общински съветник и председател на ГЕРБ – Самоков. Трети е Васил Цветков. Като представители на „БСП за България” зад депутатските банки ще седнат водачът на листата Иван Ченчев, Радослав Стойчев, който става депутат за втори път и Лало Кирилов. Патриотите ще бъдат представени чрез своя водач за 26-ти МИР Явор Нотев. За пръв път и формацията на Веселин Марешки „Воля” ще има свой човек, излъчен от София област и това е Албена Найденова. Някои от споменатите имена вече имат натрупан опит в голямата политика – там, където се коват законите и определят бъднините ни. За други – като Валентин Милушев това ще бъдат първите дни, прекарани в Народното събрание. Ето и неговия прочит на резултатите от изборите на 26-ти март и очерталата се политическа ситуация.

Г-н Милушев, изборите отминаха. Как ще коментирате резултатите, които се получиха след вота?

В Самоков отдавна не се е случвало ГЕРБ да побеждава БСП, което за мен е изненада, имайки предвид резултатите от предишни избори. Имам свое обяснение защо се получи така. Просто малцинството в циганската махала се раздели на четири – ДПС, ДОСТ, ДРОМ и БСП. Поради тази причина и гласовете за ГЕРБ проличаха на този общ фон. Не това обаче най-важното, а разумният избор на хората, които гласуваха отново доверие на ГЕРБ. Знае се, че в последните две години България постигна една финансова и икономическа стабилност, което за момента е най-важно в името на това да се запази държавата и да се върви напред.

 

Извън общия резултат в личен план също успяхте да постигнете доста добри преференции, достатъчни за депутатското място. На какво се дължеше това?

Мисля, че партия ГЕРБ като цяло направи една позитивна кампания. Хората ме познават и от Общинския съвет. Не за първи път се явявам на политическата сцена. Аз съм общински съветник и като такъв съм подкрепил нещата, които са били добри за Самоков. Тези, за който съм преценил, че не трябва да се получават по този начин съм изказал критичното си мнение и се радвам, че хората оцениха това нещо. Като цяло кампанията премина с позитивен характер и лично г-жа Ангелкова, която водеше листата в Софийска област направи откриването и закриването. Доста от малките населени места като Марица, Радуил, Бели Искър, Мала църква, Широки дол бяха посетени от нея. Нещо, което друг водач на листа в Самоков не го е правил и вероятно също повлия в положителна степен на добрия резултат.

На това ли ще заложите и като народни представители – да не се губи този контакт с хората?

Силно се надявам. Зависи и от мен тези разговори да продължат, за да може нещата в Самоков да се случват по-лесно и по-добре.

Набраната скорост на тези избори ще я използвате ли в някакъв по-градивен план – за структурата, дейността и работата като цяло?

Такова е желанието на всички колеги. Знаете, че аз от скоро съм ръководител на местната структура като председател. В два поредни избора показахме резултат и желание да правим хубави неща. Мисля, че това ще се случва и занапред, но зависи от всички нас.

Ще успеете ли в бъдеще да ги съвместявате двете позиции – председател на ГЕРБ в Самоков и народен представител?

В по-голямата си част те се припокриват. За да бъдеш между хората това означава да си народен представител и съответно да си председател на партията. Смятам, че не е проблем.

Ще продължаваш ли да следиш работата на колегите си в Общинския съвет, макар и вече в един по-друг план?

Надявам се, че ще ми остава време и съм задължен да го правя, за да съм информиран какво се случва. Ще полагам максимум усилия. Имам определени критики като визирам конкретно общинската администрация. И на предизборните срещи казах, че имам претенции към използването на еврофондовете и евросредствата. За мен Самоков като най-голяма община в Софийска област трябва да се стреми към използването на повече евросредства, а не средствата на гражданите. Така или иначе тази подпомагането ще свърши през 2020 г. и остават още три години. Един от първите проекти, по които смятам да работя е подобряването на инфраструктурата, която свърза Самоков с останалите населени места – София, Дупница, Костенец. Ще бъда доста настоятелен, включително и с лични контакти и дано бъдат ремонтирани пътищата. Това е и желанието на хората.

Кои са останалите цели?

Аз съм избран от Софийска област, но за мен приоритет си остава община Самоков. Обърнете се и вижте останалите населени места –  Долна баня, Ихтиман, Костенец, Дупница. Там нещата се случват. Тук също площадът се прави, но се прави със средства на гражданите. По всички други места проектите, касаещи площади, градската част се реализират по еврофондове.

 Предишни народни представители наложиха практика за организирани приемни. Ще продължи ли тя?

Със сигурност трябва да продължи, но аз мисля да обърна повече внимание на населените места. Поех ангажимент аз да отида на място, защото така е доста по-лесно. Когато има повече събрани хора и комуникират с даден народен представител е по-добре. Да отидем например в Продановци, Райово или което и да е от останалите населени места и жителите сами да изкажат болката си. Това е истинската комуникация – да се опитаме да бъдем ние сред хората, а не да ги караме те да идват. Иначе идеята за приемния ден си остава, но тя ще е по-скоро за жителите на Самоков и поне веднъж в месеца. Използвам възможността на благодаря на избирателите, гласували за ГЕРБ, които ме подкрепиха лично и на всички останали, взели участие в изборите и подкрепили други политически сили.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close