ОбществоРегионални

Новогодишна честитка за самоковци с по-висока такса смет

Самоков 365

2020 година ще донесе вероятно нов късмет за самоковци и по-високи сметки за такса битови отпадъци. Това стана ясно по време на последната сесия за годината, която по същество е второто работно заседание от мандата на настоящия Общински съвет. „Таксата за физическите лица не е променяна от 2009 г., а за юридическите от 2014” – коментира кметът Вл. Георгиев. Като мотив за предприетата стъпка той посочи разходите за чистота, които ежегодно нарастват. Друг съществен момент са отчисленията за отпадъците, които общините плащат към МОСВ. Предложението е техният размер за 2020 г. да бъде 95 лв., но след споразумение по линия на Националното сдружение на общините /НСОРБ/ готвеното увеличение ще бъде плавно в размер на 69 лева на тон за следващата година. „Приходите са недостатъчни и почти винаги се налага да дофинансираме дейностите, свързани с чистотата на града и селата” – аргументира се градоначалникът.

Д-р Панев от „Самоковци за Самоков” изчисли, че около 31 % е средното увеличение, предложено от общинска администрация. За имоти на физически лица, попадащи в т.нар. първа зона предложеното начисление беше от 2.5 промила върху данъчната оценка на недвижимия имот, за тези от втора зона – 3 промила и 4 за имоти на физически лица и жилищни имоти на юридически лица, попадащи в трета и четвърта зона на Самоков. 8 промила беше предложението за селата. Имотите в Лисец и Яребковица са освободени от такса битови отпадъци.

ПК по бюджет и финанси предложи съвсем минимални разлики в посока надолу за ставките, което беше прието и от ПК по Устройство на територията и екологията. Кметът отново се намеси и посочи примери, видно от които това няма да помогне на Общината да си „върже” сметките по отношение на чистотата. По думите му досегашният размер от 2.2 промила е един от от най-ниските в страната, на Общината вече не може да си го позволи. 40 лева е плащала преди две години /през 2018/ Общината като отчисления към държавата за тон отпадък. 47 лв. е сумата през 2019, а за 2020 г. се очаква размер от 69 лв. Това са правилата за всички общини, категоричен беше Вл. Георгиев.

Като цяло предложеното увеличение предизвика полемики и коментари. Защо никой не говореше затова преди изборите, попитаха част от съветниците? Оказа се обаче, че такова все пак ще има. 75 % е събираемостта от данъци, което е доста добро като размер, но недостатъчно да покрие разходите, свързани с чистотата, поддържането на уличните пространства и др. Николай Кокалов поиска числово изражение на увеличението. Оказа се, че то е между 15 и 20 лева годишно за имот в село. Разликата между предложените две план сметки беше 150 хиляди лева. И двете не бяха приети. В търсене на изход се стигна до компромисно решение и първоначално заложената сума от 4.192 хил. лв. беше редуцирана на 3.900 хил. лв. Единодушно съветниците си стиснаха ръцете в името на това все пак да бъде определена такса битови отпадъци за 2020 г., която служи и като база при изготвянето на бюджета.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close