Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Нови успехи за децата от школата на Иван Шуманов

Анна Манова

Нови успехи жънат малките творци от художествена школа „Наум Хаджимладенов” към читалище „Младост – 2003”, под ръководството на Иван Шуманов.

Едно от последните големи постижения се дължи на талантливата Велислава Вълева, която е приета в Националната гимназия за изящни изкуства „Илия Петров” в София. Тя се е класирала с оценка 5.00, което е много висок резултат за тази гимназия. Велислава посещава школата от малка. 14-годишното момиче се е подготвяло в Самоков и Варна, където живее. Мечтае да се занимава с рисуване и най-много обича да изобразява на бялото платно различни пейзажи. Вели не е първото дете, прието в училище за изкуства от школата на Иван Шуманов, Благовест Ракитов и Йоана Заркина също са творили в нея, както и много други деца и студенти. По думите на Шуманов този път е много труден и изисква сериозни усилия.

Самоковската школа по изобразително изкуство получи покана за участие в Международен детски фестивал, провеждащ се в гр. Шибеник, Хърватия. Градът се намира в Далмация и е уникален за историята на Хърватия и днес е една от туристическите й перли. Поканата към школата е отправена от организацията „Световни арт игри” /WAG/, с която Иван Шуманов работи и членува от 2012 година.

По време на фестивала, провеждащ се в хърватския град, са представени множество творчески събития като концерти, изложби и различни арт работилници, но неговата постоянна украса е един от най-интересните елементи. Състои се от знамена, нарисувани от деца. Те са акцентът на събитието. Знамената са двулицеви и включват реалистичен автопортрет и творчески експеримент. Всички знамена са поставени висящи над улиците в старинния град и са пред погледите на всички преминаващи, гости и жители. За да се осъществи това „покриване” на пространството над улиците със знамена са се включили участници от 14 държави – Аржентина, Азербайджан, Финландия, Индия, Израел, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Норвегия, Франция, Турция, Нигерия, Австрия и България. Със свои знамена от самоковската школа са се включили Велислава Вълева, Денис Данев, Иван Иванов, Мариела Благоева, Георги Алексиев, Габриела Христова, Борис Ангелов, Радостина Ангелова, Карина Стоименова, Георги Тосков, Димитър Колев, Габриела Гешева, Елина Главева, Краси Алхусани и Виктория Крушарска. Автопортретите, създадени от учениците на Иван Шуманов, в продължение на два месеца впечатляват организаторите с концепцията при изпълнението им. Те заслужено получават отлична професионална оценка и положителни отзиви.

„Децата първо рисуваха реалистични портрети, като по този начин се запознаха с принципите на композицията и спазването на пропорциите. След това пресъздадоха автопортрети, вдъхновени от стилове в модерното изкуство, където се използва по-голяма изразност и послания от страна на автора чрез въздействието на композицията, формата, цвета и линията. Тогава те не преповтарят натурата, а работят творчески и емоционално, като предават своето лично усещане и настроение върху листа. Много съм доволен от работата на децата и групата, съставена от интелигентни и талантливи деца”, подчерта гордият ръководител Иван Шуманов.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close