Регионални

Нови терени за строителство във ВИП квартала

Увеличават се зелените площи

Анелия Балабанова

Място, разположено в горната в част на града – т.нар. ВИП квартал набира все по-голяма популярност сред самоковци като предпочитано кътче за живеене. Макар и отдалечено от центъра, то привлича много хора. Най-вече заради спокойствието, което предлага. Разположени в непосредствена близост са стадион „Искър”, Туристическата градина и парк „Лаго”, предпочитани дестинации за спорт, отдих и разходка.

Към момента всичките 40 парцела, разположени в кв. 206А, 206Б, 206В и 206Г, са продадени. По информация на инж. Бранимира Бодурова – директор на дирекция ХДЕТТОС в рамките на изминалата година са реализирани най-много сделки. Припомняме, че определената цена за обектите беше 57.60 лв. без ДДС. Поради засиления интерес на  заседание през месец октомври 2016 г. общинските съветници взеха решение във връзка с постъпило заявление от гл. арх. Надежда Клинчева за промяна на Общия устройствен план на Самоков. Това е стъпка, която ще позволи обособяването на допълнителни парцели за строителство.

В тази връзка беше и обявеното общественото обсъждане, проведено в понеделник 6-ти март. „Правим го с цел да създадем една по-богата зелена зона около реката, тъй като в Общия устройствен план /съобразен с предишни ПУП-ове на Общината/ тази територия е предвидена за комплексно жилищно застрояване” – информира арх. Клинчева. Стъпката се предприема в насока увеличаване на зелените площи. По думите й са обособени 23 УПИ с приблизителна площ от 800 кв.м. за индивидуално жилищно строителство, разположени на гърба на съществуващите в момента, които вече са продадени. Това се предприема поради големия интерес на гражданите към този квартал. „В зелената площ създаваме още едно УПИ за обществено обслужване, защото безспорно ще има нужда от някакво заведение, кът за детска площадка и т.н. Запазва се тротоарната площ и велоалеята край реката, която ще продължи и свърже с парк „Лаго”. Надяваме се това да е окончателната и последна промяна. Допусната е с решение на Общинския съвет като с нея едновременно изменяме Общия устройствен план /ОУП/ и правим Подробен устройствен план /ПУП/” – коментира още арх. Клинчева.

Изменението на Общия устройствен план на Самоков и крайградската територия дава възможност за етапност в реализирането на инвестиционните намерения за територията, като първоначално е необходимо да се реализират дейностите по изграждане на прилежащата техническа инфраструктура, която да обезпечи възможностите за застрояване на отделните урегулирани имоти, попадащи на територията.

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close